Folksams «Bra valg»-liste 2019

Bilene som er så bra at de får rabatt på forsikringen

Svenske Folksam gir opptil 10 prosent rabatt på bilforsikringer på disse 40 modellene, hvorav åtte er nullutslipps-biler.

FØRST PÅ HYDROGEN: Hyundai Nexo er første bil med hydrogen som drivstoff, som kvalifiserer til Folksams «Bra valg»-liste. Med seg har den syv elbiler. Foto: Hyundai
FØRST PÅ HYDROGEN: Hyundai Nexo er første bil med hydrogen som drivstoff, som kvalifiserer til Folksams «Bra valg»-liste. Med seg har den syv elbiler. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke presenterte det svenske forsikringsselskapet Folksam sin årlige liste over de mest sikre og drivstoffeffektive nybil-modellene på markedet. 40 modeller ble godkjent - det tilsvarer kun 15 prosent av alle nybilene man kan få kjøpt i Sverige - som er langt på vei de samme bilene som her til lands.

Det er ikke mer enn 19 merker som har fått biler godkjent som såkalte «Bra valg».

Folksam har laget denne lista i 22 år. Nytt av året er at bilene på 2019-lista må ha både automatisk brems for fotgjengere og filskifte-varsler, enten som standard- eller tilleggsutstyr.

Lista over de godkjente bilene kan du se lenger ned i saken. Den komplette lista - med de forskjellige motoralternativene - ser du her.

- Harde krav

På grunn av en rivende utvikling på sikkerhetssiden på moderne biler, kan heller ikke testresultatene være foreldet. Det vil for eksempel si at krasjtestene fra Euro NCAP ikke kan være eldre enn syv år (2012), for bilene som skal kvalifisere som «Bra valg».

- Vi tilpasser våre sikkerhetskrav hvert eneste år, da bilenes sikkerhets-systemer er i stadig utvikling. Blant annet ser vi at utviklingen av autobrems har gått fort. På bare fire år har andelen biler med autobrems for fotgjengere blitt syvdoblet, forteller Folksam-forsker Anders Ydenius i en pressemelding.

Tre nye nulluslippsbiler

For første gang en hydrogenbil med på Folksam-lista - Hyundais Nexo. I år er det dessuten bare én liten bil som kan håndtere sikkerhets- og utslippskravene - Ford Fiesta. Samtidig har det ikke skjedd store forbedringer blant elbilene, med åtte elbiler som oppfyller kravene i år, sammenlignet med syv i 2018.

- Hydrogen er et drivstoff som har stort potensiale, fordi klimapåvirkningen er liten, tankingen går relativt fort og rekkevidden er lang. Imidlertid er spekteret av trygge biler med nullutslipp fortsatt svært begrenset, sier Anders Ydenius videre.

Av elbiler på lista er det disse åtte nullustlippsbilene som kvalifiserer:

  • Hyundai Ionic
  • Hyundai Kona (ny)
  • Hyundai Nexo (ny)
  • Jaguar I-Pace (ny)
  • Nissan Leaf
  • Tesla Model S
  • VW e-Golf
  • Kia E-Niro

Sikter mot 2030-målet

Ellers er omtrent halvparten av bilene som er på Folksams ferske liste rene diesel- eller bensinbiler. 23 modeller er tilgjengelige i versjoner med diesel eller bensin. 23 modeller er tilgjengelige i versjoner med alternative drivstoff, hvorav tolv er ladbare hybrider.

Ny på lista blant ladehybridene er Kia Optima og Volvo S60/V60 (sedan/stasjonsvogn) T8, mens Hyundai Kona og Jaguar I-Pace er ny blant elbilene.

18 modeller er tilgjengelige i versjoner med gassdrift eller med karbondioksidutslipp under 60 g/km, og er dermed kvalifisert for såkalt statlig klimabonus i Sverige.

- Fordi vi er forpliktet til det som er viktig for kundene våre, ønsker vi å informere om hvordan ved å velge bil kan det bidra til å redde liv og beskytte miljøet. Hvis vi skal møte utslippsmålet med nullutslipp innen 2030, håper jeg at antall biler med alternative drivstoff vil øke i raskere tempo fremover, sier Anders Ydenius.

PS: De bilene som er på lista, med riktige motoralternativer, får opptil ti prosent rabatt på forsikring hos det nevnte forsikringsselskapet i Sverige. Mens svenskene har et mål om nullutslipp innen 2030, har vi i Norge et mål om å kun selge nullutslippsbiler allerede i 2025.

Folksam-lista

AudiA3
A4
A5
BMW5-serie
CitroënC4 Picasso
C4 Grand Picasso
FordFiesta
Focus
Mondeo
HondaCivic
HyundaiI30
Ioniq
Ioniq EV
Kona
Nexo
JaguarI-Pace
Kiae-Niro
Niro
Optima
LexusES
IS
Mercedes-BenzA-klasse
C-klasse
E-klasse
MitsubishiOutlander (PHEV)
NissanLeaf
Qashqai
OpelCrossland
Grandland
RenaultGrand Scenic
SeatLeon
TeslaModel S
ToyotaC-HR
Prius
VWGolf
Passat
VolvoS/V60
S/V90
XC60
XC90

Kilde: Folksam.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer