10 biler som skapte bilverden slik vi kjenner den

Bilene som forandret verden

Det startet med bulder og brak i en garasje i 1886 ...

FORANDRET VERDEN: Elon Musk og hans Tesla Model S har gjort mye for utviklingen av moderne elbiler. Foto: Jamieson Pothecary
FORANDRET VERDEN: Elon Musk og hans Tesla Model S har gjort mye for utviklingen av moderne elbiler. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag snakker vi om elektriske biler, hybridbiler og biler med firehjulstrekk, som om det er noe nytt og revolusjonerende. Sannheten er at mange av de viktigste oppfinnelsene i bilverdenen var gjort allerede et par tiår etter at Carl Benz bygget sin aller første bil.

Den første elektriske bilen ble for eksempel bygget av amerikanske William Morrison i 1891. Rundt år 1900 var 30 prosent av den amerikanske bilparken drevet av strøm.

Gamle ideer

Billig bensin og økt krav til kjørelengde gjorde imidlertid at biler med bensinmotor overtok. På en utstilling i Paris i år 1900, viste en ung mann med navnet Ferdinand Porsche fram bilen Lohner-Porsche Mixed Hybrid. Den var et monster av en bil, men den hadde plass til fire og kunne kjøre både på strøm - som drev to elektriske motorer i hjulnavene foran - og på bensin.

Allerede i 1903 bygget nederlandske Spyker er racerbil med drift på alle fire hjul. Men ingen av disse bilene forandret verden.

Årsaken var at teknologien ikke var god nok og at muligheten til rimelig masseproduksjon ikke var til stede. Senere dukket imidlertid ideene opp på nytt, og bidro til for alltid å forandrer måten vi bruker bilen på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer