Genève 2019

Bilene som gir oss hakeslepp

Superbiler, trender og opp og nedturer ... Her er 12 ting vi lærte på bilmessa i Genève.

GENÈVE 2019: Her er det beste fra bilmessa! Foto/video: Jamieson Pothecary Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Publisert

Den årlige bilmessa i Genève er så utrolig mye mer enn sparebluss på hjul. Tradisjonelt er den mest kjent for sine ekstreme konsepter, eksklusive superbiler og ukjente bilmerker.

Mye av det som vises er bare luftslott, men ser man på med det med et skråblikk kan det gi det et nærmere blikk på hva som kommer av teknikk og trender. Samtidig er messa en fin anledning til å få med seg mye av den ukjente galskapen som finnes i bilverden. Vel bekomme!

12. Svenske Koenigsegg er fortsatt kongen

En av «Show stopperne» på Genéve i fjor var danske Zenvo TSR-S med 1200 hestekrefter. I år sto en ny utgave av Zenvo TSR-S på messa, men den ble fullstendig overskygget av nabostanden Koeningesegg, med deres nye hyperbil Jesko.

MESSENS BESTE: En halvmåne formet hekkving på Jesko var klart messens drøyeste! Foto: Jamieson Pothecary
MESSENS BESTE: En halvmåne formet hekkving på Jesko var klart messens drøyeste! Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Koenigsegg strekker strikken enda noen centimeter, med denne nye hyperbilen. En femliters twinturbo yter intet mindre enn 1.280 hestekrefter, med 98 oktan.

Med E85 biodrivstoff får du 1.600 hester og godt over 1000 Nm. Det gjør den til verdens raskeste.

FRONTSPLITTER: 1600 hk og toppfart på over 400 km/t krever stabilitet! Foto: Jamieson Pothecary
FRONTSPLITTER: 1600 hk og toppfart på over 400 km/t krever stabilitet! Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Koenigsegg har foreløpig ikke offentliggjort tall, men bekrefter at den skal slå deres Agera RS' fem verdensrekorder, nemlig: Toppfart 446,97 km/t, 0-400-0 km/t: 33,29 sekunder, høyest snitt «flyvende» km: 445,54 km/t, høyeste snitt «flyvende» mile: 444,66 km/t, høyeste toppfart på offentlig vei: 457,49 km/t.

Vi tipper inginørne hos Zenvo dro hjem fra Sveits med halen mellom beina ...

11. Panserdamene er historie

Ser vi tilbake på Genève utstillingen for bare tre år siden, var det knapt mulig å få tat et bilde uten at en lettkledd dame sto foran bilen. I fjor fikk de få som fortsatt pyntet bilene med damer kritikk for å ha brukt kvinnfolk til pynt på selveste kvinnedagen.

Dermed var det spikeren i kista for den utdaterte tradisjonen - og utstillere måtte ty til andre midler for å få oppmerksomhet ...

UINSPIRENDE ARBEIDSOPPGAVE: En av to utstillerer som brukte panserdame, eller? Hos Mole fikk damen en stol å sitte på, istedenfor å måtte stå. Foto: Jamieson Pothecary
UINSPIRENDE ARBEIDSOPPGAVE: En av to utstillerer som brukte panserdame, eller? Hos Mole fikk damen en stol å sitte på, istedenfor å måtte stå. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

10. Veteranbil er den nye panserdama

Hadde du ikke spesielt mye nytt å vise? Eller kanskje du er redd for å ikke få nok oppmerksomhet på standen?

PORSCHE 992 CABRIOLET: Taket på 992 cabriolet kan tas opp eller ned i en hastighet opp til 50 km/t på 12 sekunder. Det er Porsches raskeste tak noensinne.
PORSCHE 992 CABRIOLET: Taket på 992 cabriolet kan tas opp eller ned i en hastighet opp til 50 km/t på 12 sekunder. Det er Porsches raskeste tak noensinne. Vis mer

Når som det ikke er lenger sosialt akseptert å bruke panserdamer, må utstillerne ty til andre metoder for å få tilskuere. En effektiv løsning er visstnok å stille ut en veteranbil.

Den største nyheten til Porsche er deres første elbil Taycan, som dessverre ikke ble klar til Genève-messa. Dermed ble 992 Cabriolet deres største trekkplaster.

FØRSTE GENERSAJON 911: Det var betydelig mer aktivitet rundt denne klassiske perlen, enn nye 911 Cabriolet. Foto: Jamieson Pothecary
FØRSTE GENERSAJON 911: Det var betydelig mer aktivitet rundt denne klassiske perlen, enn nye 911 Cabriolet. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

9. Bentley trenger fortsatt en ny designer

Bentley ville også imponere med sin fortid, og stilte derfor med en Bentley Blower, som vant Le Mans i 1930. Offisielt var grunnen å feire 100 år med bilproduksjon.

Ved siden av sto en Continental GT Number 9, med begrenset produksjon på (ja du gjettet riktig) 100 biler, én for hvert år. Vi tror det var for å trekke oppmerksomhet vekk fra design-katastrofen Bentayga.

Deres siste utgave Bentayga Speed er også deres raskeste og sendte et lite stikk til Lamborghini som sto rett ved siden av. 0-100 km/t er hakket raskere enn Lamborghini Urus på 3,9 sekunder mens toppfarten er dønn likt på 305 km/t. En 6.0 liters W12 motor med twin-turbo leverer 626 hestekrefter, 84 hk mer enn Bentayga V8. Dermed er den verdens raskeste produksjons SUV.

Imponerende? Ja. Dessverre kan vi ikke si det samme om designen. Og for å toppe det hele hadde Bentley valgt å utstille Bentayga med en farge som de fargeblinde kan elske.

8. Bronse «is the new black»

Etter et besøk hos Nissans Designsenter i London fikk vi innblikk i fremtidens trender. Om fem år tror de at vi ser flere grønne biler. Før den tid er årets fargetrend helt klart mattlakkert bronse.

Mens de fleste nøyde seg med å lakkere små detaljer, dro Lamborghini til med hele bilen, på sin nye Aventador SVJ Roadster - en sinnsykt selv-aspirerende V12 med 770 hestekefter og 720 newtonmeter, og med en toppfart på over 350 km/t. 0-100 km/t er på 2,9 sekunder og 0-200 på svimlende 8,8 sekunder. Produksjonen er begrenset til 800 biler.

LAMBORGHINI AVENTADOR SVJ ROADSTER: Ikledd årets heteste farge, bronse. Foto: Jamieson Pothecary
LAMBORGHINI AVENTADOR SVJ ROADSTER: Ikledd årets heteste farge, bronse. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

7. Mansory ødelegger fortsatt biler

Det tyske tuning-selskapet Mansory er velkjent for å dra strikken litt vel langt, med sinnssyk styling og tuning på allerede svindyre biler.

HENT BØTTA: Messens verste farge. Foto: Jamieson Pothecary
HENT BØTTA: Messens verste farge. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Rolls-Royce Cullinan er knapt ute på markedet og Mansory har allerede rukket å tukle med den. Bilen heter Mansory Billionair Cullinan. Den er senket, breddet og tunet - og på interiør-siden er «Billionair» sydd inn i setene, samtidig som den har detaljer i krokodilleskinn. Lekkert ...

Produksjonen er begrenset til 13 biler. 13 for mange, spør du oss.

Tyskerne stod også for messens helt klart verste farge, med Mansory S63 AMG. Fargen kan beskrives som mintgrønn, med dryss av karbon-detaljer på alle mulige steder. Om det å bli sett er det viktigste i livet ditt, da er denne bilen en innertier for deg. Vi andre tar heller bussen ...

MANSORY ROLLS-ROYCE BILLIONAIR CULLINAN: Designen til Cullinan er omdiskutert, og Mansory hadde bestemte seg for å gjøre noe med det. Rolls-Royce var «not amused». Foto: Jamieson Pothecary
MANSORY ROLLS-ROYCE BILLIONAIR CULLINAN: Designen til Cullinan er omdiskutert, og Mansory hadde bestemte seg for å gjøre noe med det. Rolls-Royce var «not amused». Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

6. Galskapen lever i beste ånd

Det var ikke mangel på super- og hyperbiler fra Europa, og det var en glede at ikke bare de store merkene dominerte overskriftene:

  • Ginetta Akula er en skapning med merkelige proporsjoner, men som er intet annet enn et mesterstykke. Dden engelske superbilen er bygget i karbonfiber fra innerst til ytterst og veier bare 1.150 kilo. Med over 600 hk under panseret bør dette bli en ultra-rask bil. I 160 km/t har den marktrykk på 376 kilo. 20 skal bygges og tolv er allerede solgt.

  • Fornasari viste en italiensk coupé som skal tilfredstille designsmaken til alle. Bilene skal være et uttrykk for status og stil. Vi vet lite om denne bilen, men under panseret kan du velge fra 450 til 650 hestekrefter, med manuell girkasse. Det liker vi!
  • Ferrari F8 Tributo. Skal vi være helt ærlige er dette en faceliftet 488. Nye lykter og aerodynamiske detaljer skiller den ikke stort fra 488, før du ser på hekken. Her har fire runde lykter gjort et renessanse, som vekker minner fra F40. En midt-montert V8 banker ut over 720 hestekrefter, mens 0-100 km/t skal gå unna på 2,9 sekunder.

  • Puritalia Automobilia Berlinetta ser litt retro ut, men er faktisk en hybrid-bil. Riktig nok sitter en V8-motor foran, men bak finnes det en elektrisk motor. Samarbeidet skaper 960 hestekrefter og 1.248 Newtonmeter dreimoment. Karosseriet er i karbonfiber, og produksjon er begrenset til 150 biler.

  • Superlegera Sciadipersia Touring er en italienske karosseri-maker på sitt beste. Cabrioleten Sciadipersia er rett og slett rålekker, men blir kun produsert i kun 15 eksemplarer. De skal gjenskaper «bilens gullalder».

Det er herlig å se at italienerne fortsatt holder liv i superbil-galskapen!

5. Det går sakte hos Aston Martin

De som forventet avduking av nye Lagonda må smøre på med tålmodighet. For andre år på rad ble Aston Martin Lagonda vist som konseptbil - denne gangen som en slags versjon to.

FRA EN ANNEN PLANET? Om Lagonda leverer som lovet, kommer nye Lagonda til å skape like mye oppmerksomhet som første generasjons Lagonda, over 40 år senere! Foto: Jamieson Pothecary
FRA EN ANNEN PLANET? Om Lagonda leverer som lovet, kommer nye Lagonda til å skape like mye oppmerksomhet som første generasjons Lagonda, over 40 år senere! Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Lagonda skal trekkes ut som et helt eget merke igjen, og målet er å bli verdens første ultra-luksusmerke som blir helektrifisert.

Den første blir en stor SUV, og er de like modige som på 70-tallet, blir det denne skapningen. Ifølge dem selv, er designen inspirert av månefartøy, luksusbåter og naturens formasjoner.

Det vil bli brukt utradisjonelle resirkulerte materialer, både inn- og utvendig, og de tror kjøperne blir moderne rikinger med hus både på rivieraen og i alpene, men som likevel tenker på miljøet (der er det kanskje noe som skurrer der?).

ASTON MARTIN LAGONDA: Bakdørene 
er henglset i bakkant og 
taket løfter seg, slik at bakpassajerene kan reise seg og 
gå ut på den røde løperen. Foto: Jamieson Pothecary
ASTON MARTIN LAGONDA: Bakdørene er henglset i bakkant og taket løfter seg, slik at bakpassajerene kan reise seg og gå ut på den røde løperen. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Framstolene skal snus og, som instrumenteringen antyder, skal Lagonda være fremst på autonom kjøring, når den tid kommer. 2022-modellen må man likevel kjøre selv. Den ekstreme hekken får en LED-stripe i hele bilens bredde, men den er skjult og lyser mer som en skjult downlight.

4. Audi leder elbil-kampen i Tyskland

Audi hadde ikke bare én, men tre, rene elbil-nyheter, mens konkurrentene måtte spe på med hybridbiler. Dermed leder Audi klart elbil-kappløpet, blant de tyske.

  • Q4 e-tron er foreløpig en konseptbil, men den framstår mer eller mindre ferdig. Q4 e-tron får et litiumion-batteri på 82 kWt, med en motor foran og en bak, og den får selvsagt firehjulsdrift og 306 hestekrefter. 0-100 km/t skal gå unna på 6,3 sekunder og minst 40 mils rekkevidde.
  • E-tron Sportback er en «Q8»-variant på e-tron. Den får en mye mer sporty taklinje. Spesifikasjonene blir som dagens e-tron, men den kommer også i en enda mer sporty S-versjon. Biler som skal kunne leveres første halvår 2020.
  • I 2021 kan vi også se fram til en rålekker e-tron GT. Konseptbilen har quattro firehjulsdrift og 590 hestekrefter (434 kW). 0-100 km/t går unna på raske 3,5 sekunder og toppfarten er 240 km/t. Da tømmes batteriene fort …

3. Messens kuleste var en elbil!

Den to år gamle franske bilfabrikanten DeVinci Cars Manufacturer presenterte en fantastisk super-elbil. Også roadsteren deres var sterkt inspirert fra 30-tallet.

RÅLEKKER: En kulere elbil en denne fra DeVinci tror ikke vi finnes. FOTO: Jamieson Pothecary
RÅLEKKER: En kulere elbil en denne fra DeVinci tror ikke vi finnes. FOTO: Jamieson Pothecary Vis mer

Det er en elbil som topper 110 km/t og tilbys enten med batteri på 15,3 eller 23 kWt, noe som gir 15 eller 23 mils rekkevidde. Bilen er registrert som firehjuls motorsykkel i Frankrike, noe som gjør at den ikke får innpass på motorveiene.

Den har et intrikat uavhengig hjuloppheng på alle fire hjul, der demperne er liggende på innsiden av panelene. Den fås i tre utstyrsversjoner - Brigitte, Lucy og Adele. Det vil bare bli produsert 200 stykker, og prisene varierer fra 390.000 til 479.000 kroner. Auda!

DEVINCI CARS: Den ser ut som noe fra 30-tallet. Men er faktisk en ultra-kul retrobil med elmotor! Foto: Jamieson Pothecary
DEVINCI CARS: Den ser ut som noe fra 30-tallet. Men er faktisk en ultra-kul retrobil med elmotor! Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

2. Det er inn med ski på taket

Flere hektet seg på årets trend; ski på taket (se også Porsche). GFG Style Kangaroo var et råkult konsept, med italiensk design, kinesisk motor og et australsk navn.

Giorgetto Giugiaro og sønnen Fabrizio har designet hundrevis av biler, inkludert den original Volkswagen Golf, Lotus Esprit, BMW M1 og DeLorean (fra filmen «Back to the Future»).

Om du synes den ser ut som en terreng-sportsbil, har du rett. Den kan heves 120 mm, som gir en bakkeklaring på 260 mm, mer enn en Toyota Land Cruiser.

GFG STYLE KANGAROO: En elektrisk drevet terreng-superbil med årets trend, ski på taket. Foto Jamieson Pothecary
GFG STYLE KANGAROO: En elektrisk drevet terreng-superbil med årets trend, ski på taket. Foto Jamieson Pothecary Vis mer
DAVID BROWN MINI REMASTERED: Årets må ha. Og selvsagt med ski på taket! Foto: Jamieson Pothecary.
DAVID BROWN MINI REMASTERED: Årets må ha. Og selvsagt med ski på taket! Foto: Jamieson Pothecary. Vis mer

1. Morris Mini vinner fortsatt hjerter

Regelen i motorredaksjonen er at vi hvert år får velge en bil som vi (liksom) for lov til å ta med hjem. Og nok en gang var det nostalgien som vant.

David Brown har gjort det stort i England, med å restaurere Morris Mini, og oppdaterer alt fra understell til interiør, til moderne standard, uten å ødelegge originale detaljer.

Motoren beholdes, men plukkes fra hverandre og bygges opp på nytt, med 30 prosent økt effekt. Miniene som sto på messen var ikke solgt, så det er bare å hive seg på flyet til England!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer