Stjeles sjelden:

Bilene tyvene ligger unna

Det stjeles færre biler enn tidligere, men de som stjeles er ofte dyre luksusbiler. Det er imidlertid noen merker tyvene skygger unna.

STJELES IKKE: Sammen med Subaru er Tesla det bilmerket tyvene holder seg unna, viser ny statistikk. Det er ti ganger så sannsynlig at du blir frastjålet bilen dersom du har en Porsche. Foto: Markus Pentikainen
STJELES IKKE: Sammen med Subaru er Tesla det bilmerket tyvene holder seg unna, viser ny statistikk. Det er ti ganger så sannsynlig at du blir frastjålet bilen dersom du har en Porsche. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis stjeles det mellom 2500 og 3000 personbiler i Norge hvert år.

Mange luksusbiler havner i utlandet og blir borte for godt. I fjor ble det bare stjålet 1 804 biler. Forsikringsselskapene tror den kraftige nedgangen skyldes coronapandemien og tilhørende økt grensekontroll. Det ble vanskeligere å få bilene ut av landet uten å bli oppdaget.

Hvilke biler som stjeles ofte og hvilke som ikke er et mål for tyvene, finnes det ingen god statistikk over i Norge. Det gjør det derimot i Sverige. Larmtjänst AB, som er en organisasjon som drives av blant annet forsikringsbransjen, jobber for å hindre tyverier og finne tilbake stjålne kjøretøyer.

Forsvinner til utlandet

Sverige har omtrent ti ganger så mange biltyverier som Norge ifølge tall fra If forsikring.

- Selv om vi ser en liten nedgang i antall biltyverier i 2021, øker andelen biler som vi aldri finner igjen. Den er nå oppe i 24 prosent, sier Niclas Antonsson, i Larmtjänst, til Vi Bilägare.

En årsak kan være at dette er såkalte kreditt-bedragerier. En dyr bil kjøpes på avbetaling. Rett etter forsvinner bil og «eier» fra jordens overflate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.