Stjeles sjelden:

Bilene tyvene ligger unna

Det stjeles færre biler enn tidligere, men de som stjeles er ofte dyre luksusbiler. Det er imidlertid noen merker tyvene skygger unna.

STJELES IKKE: Sammen med Subaru er Tesla det bilmerket tyvene holder seg unna, viser ny statistikk. Det er ti ganger så sannsynlig at du blir frastjålet bilen dersom du har en Porsche. Foto: Markus Pentikainen
STJELES IKKE: Sammen med Subaru er Tesla det bilmerket tyvene holder seg unna, viser ny statistikk. Det er ti ganger så sannsynlig at du blir frastjålet bilen dersom du har en Porsche. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis stjeles det mellom 2500 og 3000 personbiler i Norge hvert år.

Mange luksusbiler havner i utlandet og blir borte for godt. I fjor ble det bare stjålet 1 804 biler. Forsikringsselskapene tror den kraftige nedgangen skyldes coronapandemien og tilhørende økt grensekontroll. Det ble vanskeligere å få bilene ut av landet uten å bli oppdaget.

Hvilke biler som stjeles ofte og hvilke som ikke er et mål for tyvene, finnes det ingen god statistikk over i Norge. Det gjør det derimot i Sverige. Larmtjänst AB, som er en organisasjon som drives av blant annet forsikringsbransjen, jobber for å hindre tyverier og finne tilbake stjålne kjøretøyer.

BANDER: Fra en parkert bil stjeler disse proffe tyvene en katalysator på 60 sekunder. Kraftig økning i prisen på de edle metallene som katalysatoren inneholder, gjør dette attraktivt. Video: Nottinghamshire Police Vis mer

Forsvinner til utlandet

Sverige har omtrent ti ganger så mange biltyverier som Norge ifølge tall fra If forsikring.

SVINDEL: Mange av de dyre luksusbilene som stjeles forsvinner ut av landet. De er ofte gjenstand for såkalt kreditt-svindel: Bilen kjøpes på avbetaling og både bil og eier forsvinner sporløst rett etterpå. Foto: Colourbox
SVINDEL: Mange av de dyre luksusbilene som stjeles forsvinner ut av landet. De er ofte gjenstand for såkalt kreditt-svindel: Bilen kjøpes på avbetaling og både bil og eier forsvinner sporløst rett etterpå. Foto: Colourbox Vis mer

- Selv om vi ser en liten nedgang i antall biltyverier i 2021, øker andelen biler som vi aldri finner igjen. Den er nå oppe i 24 prosent, sier Niclas Antonsson, i Larmtjänst, til Vi Bilägare.

En årsak kan være at dette er såkalte kreditt-bedragerier. En dyr bil kjøpes på avbetaling. Rett etter forsvinner bil og «eier» fra jordens overflate.

- Vi vet at etterlyste biler med mistenkt kreditt-bedrageri ofte forsvinner til utlandet. Det gjør at de sjelden er mulig å finne igjen, sier Antonsson.

Vil ikke ha Tesla

Statistikken for 2021 viser at det er luksusbiler som Bentley, Land Rover/Range Rover, Porsche, Ferrari og Lexus som stjeles mest sett i forhold til hvor mange slike biler det går på veien. Av 457 registrerte Bentley-biler i Sverige, ble for eksempel fire stjålet i fjor.

Audi, BMW og Mercedes, som ofte nevnes av politiet som attraktive biler å stjele, ligger også høyt oppe på listen.

LUKSUS PÅ TOPP: Helt øverst på listen over attraktive biler å stjele, finner vi Bentley. Foto: Bentley
LUKSUS PÅ TOPP: Helt øverst på listen over attraktive biler å stjele, finner vi Bentley. Foto: Bentley Vis mer

Litt overraskende for mange er det nok at Tesla er en bil tyvene ikke vil ha – eller vet at det er vanskelig å stjele. Tesla befinner seg helt nederst på listen sammen med Subaru.

Fanger opp nøkkel-signaler

I høst var det store oppslag i flere medier i Norge om at to Tesla Model S ble stjålet fra den samme gårdsplassen på Østlandet i løpet av ei natt.

Eieren hadde fortsatt nøkkelen til bilene. Politiet mistenkte at profesjonelle tyver sto bak. Operasjonsleder Jon Erik Nygård uttalte til Dagbladet at de ikke visste hvordan bilene var blitt stjålet, men at de tidligere har opplevd at tyvene bruker en spesiell forsterker som kan fange opp signalene fra en bilnøkkel, selv om den ligger inne i huset.

Nytt sikkerhetssystem

Even Sandvoll Roland i Tesla Norge forteller at nyere Tesla-modeller har fått et avansert nøkkelsystem kalt Pin to Drive, der eieren må taste inn en kode før bilen kan startes. Dette kan være årsaken til at Tesla nå er en av bilene som stjeles alle minst.

PASS PÅ NØKLENE: Tyvene går ikke av veien for å bryte seg inn i huset for å få tak i nøklene til bilen. De ligger nesten alltid rett innenfor døra. Foto: Rune Korsvoll
PASS PÅ NØKLENE: Tyvene går ikke av veien for å bryte seg inn i huset for å få tak i nøklene til bilen. De ligger nesten alltid rett innenfor døra. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If forteller at det ofte er det organiserte kriminelle som står bak tyveriene av de dyre bilene.

Stjeler nøkkelen

- Fordi nyere biler ikke enkelt kan dirkes eller «tjuvkobles», er biltyver ofte avhengige av å få tilgang til bilens nøkkel. Tyver som har sett seg ut en attraktiv bil, vil ikke nødvendigvis ha noe imot å bryte seg inn i en bolig for å få tak i en bilnøkkel. Og de trenger ofte ikke å lete lenge for å finne den, sier Clementz.

- Folk har en tendens til å ha bilnøkkelen rett ved ytterdøra - enten i et nøkkelskap eller i øverste skuff i en kommode. Det gjør det jo veldig enkelt for eventuelle tyver.

I tabellen under kan du se hvor stor andel av de ulike bilmerkene som ble stjålet i 2021, ifølge tallene fra Larmtjänst AB:

Luksusbiler er tyvenes favoritter

MODELL ANDEL STJÅLNE
Bentley0,88 %
Land Rover0,66 %
Porsche0,54 %
Ferrari0,53 %
Lexus0,39 %
Jeep0,25 %
Saab0,24 %
Audi0,21 %
Mercedes0,20 %
BMW0,20 %
Jaguar0,19 %
Mazda0,18 %
Opel0,16 %
Peugeot0,15 %
Toyota0,13 %
Nissan0,13 %
Fiat0,12 %
Citroën0,12 %
Mitsubishi0,11 %
Volkswagen0,11 %
Renault0,11 %
Ford0,11 %
Volvo0,11 %
Honda0,10 %
Hyundai0,10 %
Skoda0,10 %
Suzuki0,08 %
Kia0,06 %
Tesla0,05 %
Subaru0,04 %

Kilde: Antall biler som ble anmeldt og etterlyst gjennom Larmtjänst i 2021 – i forhold til bestanden av de enkelte merkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer