Bilister spekulerer i å kjøre for fort: -Trafikkfarlig

Seks av ti nordmenn vet hvor mye over fartsgrensene de kan kjøre uten å miste lappen, ifølge ny undersøkelse.

SPEKULANT: Bilførere som tilpasser kjøringen sin ved å spekulere i fartgrenser skaper fort trafikkfarlige situasjoner, mener forsikringsselskap. Foto: iStock.
SPEKULANT: Bilførere som tilpasser kjøringen sin ved å spekulere i fartgrenser skaper fort trafikkfarlige situasjoner, mener forsikringsselskap. Foto: iStock. Vis mer
Publisert

En ny undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Codan Forsikring har spurt nordmenn om de vet hvor mye over fartsgrensene de kan kjøre uten å miste lappen, og resultatet er nedslående.

Hele 63 prosent svarer at de vet dette.

Og, det er forskjell på menn og kvinner også i dette tilfellet: Mens 55 prosent av kvinnene svarer at de vet hvor mye over fartsgrensa de kan kjøre uten å miste lappen, er det hele 71 prosent av mennene som vet dette.

- Når vi vet at menn er innblandet i flere trafikkulykker enn kvinner, er det bekymringsverdig at så mange sier de vet hvor fort de kan kjøre uten å miste lappen. Det virker som det å kjøre over fartsgrensa er vanlig for mange menn, og noen bør ha større respekt for fartsgrensene, sier Andrea Lervik Lystad, skadesjef for motor i Codan Forsikring, i en pressemelding.

Fart fører til beslag

Når du kjører fortere enn fartsgrensen, tar du mer risiko og du kan skape farlige trafikksituasjoner for både deg selv og andre, legger Lervik Lystad til.

I fjor beslagla politiet 5543 førerkort der fart var årsaken til beslaget. Dette utgjorde 54 prosent av alle førerkortbeslag i 2018.

I løpet av første halvår 2019 ble hele 2948 førerkort beslaglagt på grunn av fart.

- Hvis høy hastighet er årsaken til trafikkulykker, kan det gi konsekvenser for forsikringserstatningen. Hvis du som bilfører har vært grovt uaktsom, kan deler eller hele erstatningen falle bort, sier Lervik Lystad.

- Viktig å sette inn riktige tiltak

Trygg Trafikk understreker at seks av ti vet hvor mye over fartsgrensene de kan kjøre før de mister lappen ikke i seg selv er farlig, men at hvis mange begynner å spekulere i fartsgrensene, blir det problematisk.

- Det viktigste er å fjerne de som kjører ekstremt fort og utgjør høy risiko i trafikken, men den kollektive fartsoverskridelsen som bilførere flest bidrar til, er også et problem for trafikksikkerheten, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen til Dinside.no.

Når vi vet at så mange kjører for fort, er det viktig at vi er villige til å bruke de midlene som finnes for å få ned både risikoen og ulykkene høy fart fører til, legger han til. Tiltak vi vet har høy effekt, er blant annet trafikkontroller og gjennomsnittsmåling på ulykkesutsatte strekninger og i tuneller hvor det er vanskelig for politiet å gjennomføre kontroller.

Tilpass farten etter forholdene

Fart etter føre-, vær- og trafikkforhold er også ekstremt viktig, og særlig på denne tiden av året hvor vi ser at ulykkestallene går opp.

- Fartsgrensen er absolutt og skal overholdes, men i mange tilfeller er det nødvendig å ligge under fartsgrensen for å kjøre forsvarlig. Da er det uinteressant å vite hvor for det er mulig å kjøre før du mister lappen, avslutter Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer