Renault Zoe dekorert med franske designere

Billig-elbilen gikk fra kjip til hipp

Aiste pimpet elbilen Renault Zoe om til et rullende kunstverk. Men til hvilken pris?

Aiste Nauburaite har bil som pasjon og airbrush som hobby. Foto: Privat
Aiste Nauburaite har bil som pasjon og airbrush som hobby. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er over snittet motorgal, forteller Aiste Nauburaite (39) til Dinside, i det hun viser bildene av sitt nye kunstverk.

Ja, du ser riktig. En Renault Zoe dekorert med Coco Chanel, Brigitte Bardot, Karl Lagerfeld, Leatitia Casta, Christian Louboutin og Thylane Blondeau.

Om du ikke vet hvem alle er, så er dette en samling franske designere og modeller.

Harstadværingen har gjort noe få ville tenkt på - langt færre tørt å gjennomføre. Hun har skaffet seg en rimelig og kjedelig elbil og freshet den opp til å bli et kunstverk på strøm og fire hjul.

UNDER ARBEID: Aiste Nauburaite har brukt flere kvelder og netter på å ferdigstille sin Renault Zoe i tema «french high fashion». Foto: Privat

Pimpet for 40 000,-

Renault Zoe er en helelektrisk bil, som ny koster fra 275 000 kroner i dag. Bilen benyttes eksempelvis ofte av diverse offentlige og private institusjoner eller til bildeling (Vy Bybil). Med andre ord er det en elbil ingen snur seg etter på gata.

Det var det som fristet Aiste til å gjøre det utenkelige. Hun kjøpte seg en brukt 2017-modell, som forhandleren forlangte 129 000 kroner for, jobbet kveld og natt, og på noen uker ferdigstilte et kunstverk til en antatt verdi av 40 000 kroner - nesten én tredel (!) av bilverdien, før klarlakk.

– Jeg valgte en Zoe, fordi det er en dønn kjedelig bil. Jeg ville vise til alle at kunst faktisk kan gjøre bilen mer artig å eie, forklarer hun med et smil.

LIDENSKAP: Aiste forteller at hun langt over snittet interessert i bil. Det har hun her kombinert med kunstner-hobbyen sin. Foto: Privat

– Da jeg fikk den i garasjen falt alt på plass. Deretter åpnet jeg portretter av kjente franske designere og modeller og begynte å spraye på, forteller hun engasjert.

Moderne

Det har de siste åra blitt mer trendy i Norge å legge sitt personlige preg på bilene. Personlige bilskilt (9000,-) er en enkel variant mange tusen har tydd til, mens også stadig flere velger å foliere (priser starter rundt 15-20 000) kroner bilen med ønsket farge eller mønster. Aistes airbrush-variant er ikke like vanlig.

– Prisen er veldig individuell, men om det var bestilling fra kunde ville jeg nok tatt 40 000 kroner for denne bilen, forteller Aiste.

– Designet tok ikke noe tid, siden jeg hadde ideen før jeg kjøpte bilen. Men det tok et par uker med motivlakkeringen.

BMW M2: Aiste Nauburaite synes også det er kjekt å stille opp på bilder sammen med kunstverkene sine. Foto: Privat

– Skal du beholde Zoe-n da?

– Jeg vil nok selge den før eller seinere, for jeg kan ikke ha samme bil i mer enn ett år. Dessuten foretrekker jeg personlig min gode «lille» Hummer, ler airbrush-kunstneren.

– Er den også dekorert?

– Nei, den blir mitt neste prosjekt. Da blir det Transformers-tema. På ene siden skal jeg ha alle bilene som brukt i filmen, og på den andre selve Transformers. Megan Fox skal portretteres på panseret.

Nattarbeid

Aiste har ingen formell kunstnerutdannelse, men er som hun sier selvlært fra YouTube og internett. Biler har vært en lidenskap hele livet, men airbrush begynte hun faktisk ikke med før i 2016. På hverdagen jobber nordlendingen som daglig leder i en Hennes & Mauritz-butikk i Harstad.

– Da er det ikke mye tid for biler og kunst. Dermed blir kvelder og netter brukt på det, forteller hun til Dinside.

BILLAKKERER: Aiste Nauburaite fra Harstad lager airbrush-kunst på biler, motorsykler, postkasser og andre ting. Foto: Privat
BILLAKKERER: Aiste Nauburaite fra Harstad lager airbrush-kunst på biler, motorsykler, postkasser og andre ting. Foto: Privat Vis mer

Kunstneren har bodd 19 år i Harstad, sør i Troms og Finnmark, før hun i sommer flyttet to mil vestover til Borkenes. Der har Aiste skaffet seg et større verksted, med bedre muligheter til å bedrive hobbyen sin og å ha airbrush-kurs for andre.

ÅRETS BIL: Dette er de nominerte til årets bil 2021. Klipp: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Årets Bil 2021

Renault Zoe er for gammel til å være en kandidat til bli Årets Bil 2021, som akkurat nå er i ferd med å bli kåret av Dinside og Dagbladet. Du kan likevel gi din stemme til dine tre favoritter i boksen rett under her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer