Avslører enorme forskjeller i stor test:

Billigmerker knuser premium-biler i bremsetest

Den nye, elektriske superbilen Jaguar i-Pace får stryk i vår test av nødbrems-systemer. To såkalte «billigmerker» er best.

TIL DET SMELLER: Vi starter i lav hastighet og gir oss ikke før vi når den hastigheten der systemet ikke lenger klarer å stoppe bilen før den smeller inn i barrieren. Saken er illustrer av en Citroën C5 Aircross i bremsetest. Foto: Rune Korsvoll
TIL DET SMELLER: Vi starter i lav hastighet og gir oss ikke før vi når den hastigheten der systemet ikke lenger klarer å stoppe bilen før den smeller inn i barrieren. Saken er illustrer av en Citroën C5 Aircross i bremsetest. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert opplevd en situasjon der du er i ferd med å krasje inn i bilen foran. Nå er nesten alle nye biler utstyrt med nødbrems-systemer. Når du er uoppmerksom på det som skjer foran på veien, varsler systemet først med lyd og blinkende lys, for deretter å smelle til med maksimal brems på alle hjul.

Automatisk nødbrems er av mange ansett som det viktigste av sikkerhetssystemene i bilen noen gang – etter sikkerhetsbeltet.

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) i USA har studert virkningen av systemene hos blant annet Fiat, Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru og Volvo og fant at de reduserte antall påkjørsler bakfra med 50 prosent.

Hyundai best

I den store Tannistesten, der de nordiske medlemmene av Car of the Year i Europa (inkludert Dagbladet/Dinside.no) samler årets kandidater til en ukes prøvekjøring, ble nødbremssystemene i bilene testet. Det viste seg at det er stor forskjell på hvor godt de virker.

Her viser det seg at Hyundai Santa Fe er den som klarer å stoppe fra høyest hastighet, fulgt av hydrogenbilen Hyundai Nexo. De klarte en full nødstopp fra henholdsvis 85 og 80 km/t.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer