Avslører enorme forskjeller i stor test:

Billigmerker knuser premium-biler i bremsetest

Den nye, elektriske superbilen Jaguar i-Pace får stryk i vår test av nødbrems-systemer. To såkalte «billigmerker» er best.

TIL DET SMELLER: Vi starter i lav hastighet og gir oss ikke før vi når den hastigheten der systemet ikke lenger klarer å stoppe bilen før den smeller inn i barrieren. Saken er illustrer av en Citroën C5 Aircross i bremsetest. Foto: Rune Korsvoll
TIL DET SMELLER: Vi starter i lav hastighet og gir oss ikke før vi når den hastigheten der systemet ikke lenger klarer å stoppe bilen før den smeller inn i barrieren. Saken er illustrer av en Citroën C5 Aircross i bremsetest. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert opplevd en situasjon der du er i ferd med å krasje inn i bilen foran. Nå er nesten alle nye biler utstyrt med nødbrems-systemer. Når du er uoppmerksom på det som skjer foran på veien, varsler systemet først med lyd og blinkende lys, for deretter å smelle til med maksimal brems på alle hjul.

Automatisk nødbrems er av mange ansett som det viktigste av sikkerhetssystemene i bilen noen gang – etter sikkerhetsbeltet.

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) i USA har studert virkningen av systemene hos blant annet Fiat, Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru og Volvo og fant at de reduserte antall påkjørsler bakfra med 50 prosent.

IMPONERENDE: Nødbrems-systemet i Hyundai Santa Fe klarte å stoppe bilen fra 85 km/t, mens elektriske Jaguar i-Pace bare klarte 15 km/t. Foto: Hyundai
IMPONERENDE: Nødbrems-systemet i Hyundai Santa Fe klarte å stoppe bilen fra 85 km/t, mens elektriske Jaguar i-Pace bare klarte 15 km/t. Foto: Hyundai Vis mer

Hyundai best

I den store Tannistesten, der de nordiske medlemmene av Car of the Year i Europa (inkludert Dagbladet/Dinside.no) samler årets kandidater til en ukes prøvekjøring, ble nødbremssystemene i bilene testet. Det viste seg at det er stor forskjell på hvor godt de virker.

Her viser det seg at Hyundai Santa Fe er den som klarer å stoppe fra høyest hastighet, fulgt av hydrogenbilen Hyundai Nexo. De klarte en full nødstopp fra henholdsvis 85 og 80 km/t.

Deretter følger Honda CR-V og Volvo V60 med 75 km/t.

SLAKT: Nødbrems-systemet til Jaguar i-Pace klarte bare maks 15 km/t. Nå går ingeniørene tilbake til utviklingsavdelingen. Foto: Jamieson Pothecary
SLAKT: Nødbrems-systemet til Jaguar i-Pace klarte bare maks 15 km/t. Nå går ingeniørene tilbake til utviklingsavdelingen. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Den klart dårligste er elektriske Jaguar i-Pace, som bare klarer stopp fra 15 km/t.

Trillingene Citroën Berlingo/Opel Combo/Peugeot Rifter, klarte å stoppe fra 30 km/t.

Fire av kandidatene til Car of the Year 2019, Alpine A110, Aston Martin Vantage, Dacia Duster og Jeep Wrangler, er ikke utstyrt med nødbrems. De havner dermed automatisk i bunnen av lista.

BREMSER FOR ELG: De beste nødbremssystemene, slik som hos Volvo, bremser ikke bare for bilen foran, men også for fotgjengere, syklister og store dyr. Foto: Volvo
BREMSER FOR ELG: De beste nødbremssystemene, slik som hos Volvo, bremser ikke bare for bilen foran, men også for fotgjengere, syklister og store dyr. Foto: Volvo Vis mer

Vil rette feilen

Ingeniører fra Jaguar, som var til stede, mente testen av i-Pace kunne være feil. Bilen ble derfor testet på nytt senere samme dag, men resultatet var like dårlig.

Jaguar jobber nå med å finne feilen, men den første forklaringen fra ingeniørene var denne: Når førerdøren på i-Pace åpnes, kuttes strømmen til en del systemer, samtidig som innholdet i noen datalagre slettes. Det betyr at bilen bruker de første ti minuttene av kjøreturen til å «lære seg» trafikkbildet og i hvilke situasjoner nødbrems-systemet skal aktiveres.

Ingen feil

I en kommentar til resultatene i testen, sier Jaguars globale PR-avdeling i England følgende:

– I-Pace oppførte seg som forventet. Den bremset kraftig for å varsle føreren og unngikk å treffe bilen foran i 15 km/t. Den reduserte også farten slik at sammenstøtet fra 30 km/t ble ubetydelig. Vi anser ikke dette resultatet som en feil. Systemet oppdaget hindringen, og bestemte gjennom de algoritmene det hadde lært seg at det ikke var snakk om en fotgjenger eller syklist, men «kunne være» et annet kjøretøy. Usikkerheten i systemet skyldes trolig at det var mye vind da testen ble utført og at hindret eller «bilen» testen ble kjørt mot beveget litt på seg.

Det hører med til historien at storebror Jaguar E-Pace, som også ble testet, klarte testen bra med full nødbrems fra 70 km/t.

SÅ BRA OG DÅRLIG VIRKET NØDBREMSENE

Hyundai Santa Fe85 km/t
Hyundai Nexo80 km/t
Honda CR-V75 km/t
Volvo V6075 km/t
Jaguar E-Pace70 km/t
Lexus UX70 km/t
Audi A165 km/t
Audi A665 km/t
Audi A765 km/t
Audi Q865 km/t
Lamborghini Urus65 km/t
Peugeot 50865 km/t
Audi Q360 km/t
Citroen C5 Aircross60 km/t
Ford Focus60 km/t
Lexus ES60 km/t
VW Touareg60 km/t
DS7 Crossback55 km/t
Mercedes A-klasse55 km/t
Seat Terraco55 km/t
Kia Ceed45 km/t
Citroën Berlingo30 km/t
Opel Combo30 km/t
Peugeot Rifter30 km/t
Jaguar i-Pace15 km/t
Alpine A110har ikke
Aston Martin Vantagehar ikke
Dacia Dusterhar ikke
Jeep Wranglerhar ikke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer