Billigst og dyrest i drift

1,32 liter per mil skiller billigste bil i drift og verste bensinsluker. Med en årlig kjørelengde på 1.500 mil, utgjør dette 16.500 kroner per år, regnet ut fra en gjennomsnittlig bensinpris på 8,30 kroner per liter.

Billigst og dyrest i drift
Publisert

Dette viser en oversikt nylig utgitt som et samarbeidsprosjekt mellom Bilprovningen, Konsumentverket, Vägverket og Naturvårdsverket i Sverige. Den totale oversikten omfatter 1.200 nye personbiler i 1999.

Absolutt best og verst

Billigste bil i drift av modellene i oversikten, er småbilen Daihatsu Sirion, som bruker 0,55 liter bensin per mil -- noe som utgjør en ren driftskostnad på 6.848 kroner i året hvis du har en årlig kjørelengde på 1.500 mil. Absolutt verst er Bentley Continental T, som med et forbruk på 1,87 liter per mil svir av gårde 23.282 kroner på 1.500 mil. Prisdifferansen er altså omtrent 16.500 kroner. Men så skiller det i dette tilfellet 372 hestekrefter og 1.540 kilo på de to bilene.

Store forskjeller innen klassene

Men også innen de enkelte vektklassene kan vi finne store differanser i forbruk. Bare i småbilklassen varierer forbruket per mil fra 0,55 liter som altså Daihatsu Sirion bruker -- og opp til 0,91 liter som Seat Ibiza 1,6 SXE brenner av for hver mil som går unna. Og her er ikke forskjellene så store at de kan forsvare en differanse i kostnader på 4.482 kroner når begge bilene kjører 1.500 mil. Vektdifferansen er 120 kilo, med tyngste punkt hos Ibiza, og i krefter er det 21 hester som skiller -- her er det Ibiza som også har flest hester.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer