I Kina finnes det godt over 200 store og små produsenter av dekk. Det er snart ti år siden vår samarbeidspartner Test World hadde med de første «Kina-dekkene» i tester. Dekkene har vært svært billige sammenliknet med de såkalte premium-dekkene i Europa, men har ofte havnet på sisteplass i testene. «Styr unna disse», har ofte vært kommentarene fra testerne.
I årets store sommerdekktest har vi med fire kinesiske dekk. Fortsatt er de betydelig billigere enn mange av konkurrentene, men ellers er ting i ferd med å endre seg: To av dekkene - Linglong og Landsail – er overraskende bra. De mangler fortsatt litt på å nå helt til topps, men kan godt anbefales dersom du er på jakt etter rimelige sommerdekk.

Tapper lufta av store SUV-er
Velg riktig
Men det finnes fortsatt dekk fra Kina som vi anbefaler at du styrer unna. Ett eksempel er Winrun, som havner på en klar sisteplass i årets sommerdekktest.

- Vi ser nå at noen av de kinesiske dekkene er blitt betydelig bedre enn tidligere. Fra å være helt på bunnen er de nå midt på treet eller bedre. Men det er store forskjeller. Fortsatt finnes det mange Kina-dekk som er dårlige og som ikke gir sikker kjøring på norske veier. Du må være bevisst på hva du velger, sier Jukka Antilla. Han er testsjef i finske Test World, som står for den praktiske gjennomføringen av dekktestene våre.
Det beste fra Kina
Med karakteren 8,4 (testvinner Continental får 9,4) er Linglong Sport Master det beste kinesiske dekket i årets sommerdekktest. «Et bra sommerdekk for prisen», er hovedkonklusjonen til testerne. Hos dekk365.no oppgis prisen på fire dekk til litt over 3 000 kroner. Dette er omtrent halv pris sammenliknet med de såkalte premium-dekkene. Riktignok kommer omlegging, avbalansering og eventuell frakt i tillegg.

De dyreste tabben
I den videre konklusjonen heter det blant annet: «Linglong er ganske stabilt å kjøre på våt vei og er lett å kontrollere i de fleste situasjoner. Dekket har korte bremsestrekninger. Også på tørr vei oppfører dekket seg uten brå overraskelser, selv om grepet er litt dårligere enn hos de beste».
Rimelig og bra
Det andre kinesiske dekket som kommer godt ut av testen er Landsail Sentury Qirin med karakteren 8,1. Også her er prisen i overkant av 3 000 kroner, og konklusjonen positiv:

«Et rimelig dekk med gode egenskaper. På våt asfalt er grepet godt. Svakheten er at det vannplaner tidligere enn de fleste konkurrentene. I kritiske manøvrer beholder bilen grepet på veien godt. Dekket er stillegående og blant de beste når det gjelder rullemotstand».
Styre unna dette
Men det finnes altså kinesiske dekk som fortsatt lever opp til det gamle ryktet om dårlige og usikre egenskaper.

Disse er farlige
Winrun R330 tar en klar sisteplass i testen med karakteren 6,4 og terningkast to. Hos dekkonline.no oppgis prisen for fire dekk til rundt 4 500 kroner, men konklusjonen i testen er ikke positiv. «Winrun har ikke nok grep på våt vei - ikke en gang i nærheten av de andre dekkene. Det gir bilen lange bremsestrekninger og dårlig sidegrep. I tillegg starter vannplaningen tidlig, men i kritiske situasjoner er oppførselen ganske bra. Winrun støyer mest av alle».
Bedre enn slitte dekk
En ting skal Winrun uansett ha; Det er bedre enn det fire år gamle sommerdekket og piggfrie vinterdekket med fire millimeter mønster, som vi har med i testen for sammenlikningens skyld.
Årets store sommerdekktest kan du lese i sin helhet her på elbil24.no.