Avslørt etter å ha meldt bilen stjålet

Bilnøkkel avslørte svindleren

BMW-eieren meldte bilen stjålet og krevde 300 000 kroner i erstatning. Bilnøkkelen, som forsikringsselskapet fikk tak i, avslørte ting som vekket mistanke.

SMART NØKKEL: Nøkler til en del moderne biler, lagrer data som skal gjøre det lettere for verkstedet å registrere feil og behov for service. Men også data som kjørelengde, når bilen sist var i bruk og så videre lagres her. Dette avslørte ifølge forsikringsselskapet forsøket på svindel. Foto: BMW
SMART NØKKEL: Nøkler til en del moderne biler, lagrer data som skal gjøre det lettere for verkstedet å registrere feil og behov for service. Men også data som kjørelengde, når bilen sist var i bruk og så videre lagres her. Dette avslørte ifølge forsikringsselskapet forsøket på svindel. Foto: BMW Vis mer
Publisert

De siste årene har det vært registrert rundt 2500 tyverier av biler i Norge. Pandemien har imidlertid ført til en nedgang i antall biltyverier. Årsaken til dette kan være strengere grensekontroller eller at flere har hjemmekontor, tror forsikringsselskapene.

Det kommer likevel fortsatt inn meldinger om stjålne biler til forsikringsselskapene. Vinteren 2020 fikk Gjensidige inn en melding fra en bileier på Østlandet, om at hans BMW var stjålet. Eieren krevde en erstatning på 300 000 kroner for bilen. Samme dag som bilen ble meldt stjålet, passerte den grensen til Sverige ved Svinesund.

Fikk mistanke om svindel

Det bileieren tydeligvis ikke var klar over da han meldte bilen stjålet, er at en del moderne bilnøkler kan lagrer mye informasjon om bilens kjøremønster. Da eieren et par uker senere leverte inn bilens nøkler til Gjensidige, fikk selskapet mistanke om at det kunne dreie seg om et forsøk på svindel. Politiet ble tipset.

Ved å lese av databrikken i nøkkelen, kunne politiet fastslå at bilen og nøkkelen som eieren hadde, var i bruk en uke etter det tidspunktet eieren fortalte at den var stjålet. Forsikringsselskapet mente at eieren fortiet at tyveriet var fingert og at han selv hadde planlagt og besørget at bilen ble fjernet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer