Bilnøkkelen blir barnevakt

Og betaler gjerne for neste shoppingrunde.

Publisert
Sist oppdatert

Det nye nøkkelordet i bilbransjen er nettopp nøkler, og jammen er det ikke grenser for hva de skal kunne brukes til.

Betalingssystem, fartskontroll, lyddemper og setebeltevarsling er de innovative funksjonene som skal befinne seg inni fremtidens bilnøkler, og gjøre hverdagen som nybileier enda enklere.

Barnepass i lite format

Ford har lansert fenomenet "MyKey", som skal hjelpe foreldre med å kontrollere kjøreturene til sitt myndige avkom. Ved hjelp av helt ny teknologi gir denne nøkkelen foreldrene muligheten til å sette en maksfart på bilen, begrense stereolyden til 44 prosent av makslyden, og i tillegg kan nøkkelen sette i et langvarig hyl dersom ikke setebeltene er fastspent.

Men til tross for begrensningene som nøkkelen setter, er ikke dette noe foreldrene selv trenger å bry seg om når de er ute og kjører. Innstillingene blir nemlig bare gjort på én av bilnøklene, mens de andre bilnøklene går fri for begrensinger.

I forbindelse med utviklingen av nøkkelen, foretok Ford en undersøkelse blant en rekke ungdom. Det viste seg at 87 prosent av dem ikke likte ideen særlig godt. Når Ford gjorde dem oppmerksomme på at dette kunne føre til at de oftere fikk låne bilen hjemme, sank andelen skeptikere til 36 prosent.

Bilnøkkelen skal lanseres sammen med nye Ford Focus Coupe i 2010, og det er antatt at nøkkelen fort vil spre seg til hele fremtidens Ford-sortiment.

Betalingsnøkkel

Og det er tydelig at nøkkeltrenden har rørt seg under overflaten hos flere bilmerker. BMW gikk nylig ut med at de er i gang med å utarbeide en bilnøkkel som kan brukes som kredittkort - slik at du for eksempel kan betale for parkeringen bare med bilnøkkelen, dette skriver VG.

Tanken er at bilnøkkelen skal kombinere bilteknologi og livsstil. Men lengre enn nettopp tanken har ikke BMW kommet. For å få dette til samarbeider BMW med selskapet NXP, og sammen håper de å få offentlig støtte til å produsere nøkkelen. Enn så lenge finnes den bare i en prototype.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer