Leveringsproblemer for biler

Bilsalget stuper

Krigen i Ukraina fører til kraftig nedgang.

NEDGANG: Salget av nye biler har gått ned, og det spås lite oppgang i Europa i år. Bildet er fra Volkswagen-fabrikken i Kaluga i Russland. Konsernet stanset den russiske produksjonen i mars. Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina
NEDGANG: Salget av nye biler har gått ned, og det spås lite oppgang i Europa i år. Bildet er fra Volkswagen-fabrikken i Kaluga i Russland. Konsernet stanset den russiske produksjonen i mars. Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Bloomberg som nå melder om at nybilsalget har gått ned for niende måned på rad i Europa.

Totalt for første kvartal viser salget en nedgang på 11,2 prosent, ifølge statistikk fra European Automobile Manufacturers’ Association. For mars måned er nedgangen på 19,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Leveringstrøbbel

Nedgangen skyldes leveringsproblemer på grunn av krigen i Ukraina, samt coronapandemien.

– Delemangel og produksjonsstans relatert til Ukraina-krigen er satt til å begrense bilforsyningen og forsinke en forventet salgsoppgang, sier Bloomberg-analytiker Michael Dean til avisen.

Det spås heller ingen økning i salget fremover, da inflasjon sannsynligvis vil dempe etterspørselen, ifølge analysebyrået LMC Automotive. De påpeker samtidig at det per nå er leveransene som ikke kan holde følge med etterspørselen.

De forventer at salget vil ta seg opp magre 0,4 prosent i løpet av året.

Også her til lands har nybilsalget gått ned. I den siste månedstatistikken fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OFV), går det frem at nybilsalget i årets tre første måneder, gikk ned med 10,9 prosent sammenlignet med fjoråret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer