Brukes av kriminelle

Bilskilt stjeles, du får boten

I fjor ble 14 129 bilskilter stjålet eller mistet. Mange brukes av kriminelle og du som har mistet skiltet kan få krav om alt fra bøter til bompenger.

KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll
KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

«Tyvene stakk fra stedet i bil som viste seg å ha stjålne skilter». Denne setningen leser vi oftere i media. Bruken av stjålne bilskilt er blitt et problem og det øker stadig. I 2018 var tallet på kjennemerker som ble stjålet 11 000, i 2019 helt oppe i 17 978, og i fjor 14 129.

Tallet var kanskje enda litt høyere i fjor, siden Statens vegvesen har gått over til et nytt registreringssystem som kan ha et etterslep i rapporteringen.

Du får bomregningen

Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til Dinside.

Brukes av kriminelle

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer