Brukes av kriminelle

Bilskilt stjeles, du får boten

I fjor ble 14 129 bilskilter stjålet eller mistet. Mange brukes av kriminelle og du som har mistet skiltet kan få krav om alt fra bøter til bompenger.

KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll
KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

«Tyvene stakk fra stedet i bil som viste seg å ha stjålne skilter». Denne setningen leser vi oftere i media. Bruken av stjålne bilskilt er blitt et problem og det øker stadig. I 2018 var tallet på kjennemerker som ble stjålet 11 000, i 2019 helt oppe i 17 978, og i fjor 14 129.

Tallet var kanskje enda litt høyere i fjor, siden Statens vegvesen har gått over til et nytt registreringssystem som kan ha et etterslep i rapporteringen.

Du får bomregningen

Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til Dinside.

MELD FRA: Er skiltet på bilen borte må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav, sier Heidi Øwre, seksjonssjef i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
MELD FRA: Er skiltet på bilen borte må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav, sier Heidi Øwre, seksjonssjef i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Brukes av kriminelle

Allerede i 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymring om økningen i antall tyverier av bilskilt. Karlsen sa at hensikten med tyveri av bilskilt ofte er å skjule annen kriminalitet. Det kan for eksempel være til bruk under vinningskriminalitet. Stjålne skilter kan også settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen.

Politiet sjekker

Utrykningspolitiet bruker flere metoder for å avsløre kjøretøy med falske kjennetegn. For det første skjer det gjennom ordinære farts- og rus-kontroller langs veien. Foruten sjekk av fører, kontrollerer de at kjennetegn stemmer med bilen som blir kontrollerte.

Den andre metoden er bruk av automatisk avlesning av kjennetegn (ANPR), hvor kjennetegn automatisk blir sjekket opp mot stjålne kjennetegn i politiets register.

POLITIET BEKYMRET: Allerede i 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymring om økningen i antall bilskilt som stjeles og brukes av kriminelle. Foto: Rune Korsvoll
POLITIET BEKYMRET: Allerede i 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymring om økningen i antall bilskilt som stjeles og brukes av kriminelle. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Meld fra med en gang

For deg som er blitt frastjålet eller har mistet bilskiltene, er det bare en ting å gjøre: Meld dette til politiet med en gang. Det er du som bileier som har ansvar for bilens skilter og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav etter at en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder. Eller at skiltene er brukt på biler for å komme seg gratis gjennom bommene. Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.

Slik unngår du problemer

- Vårt fokus er at du som har mistet eller blitt frastjålet kjennemerkene, snarest mulig må anmelde forholdet til politiet. Da kan du unngå kjedelige situasjoner ved eventuelt misbruk av kjennemerke, sier Heidi Øwre.

- Fyll ut blanketten «Melding om tap av kjennemerke» og ta den med til politistasjonen, der politiet må signere og stemple skjemaet før den leveres på en trafikkstasjon. Det koster per i dag 130-140 kroner for ett sett med skilter til personbil. De nye kjennemerkene får du ved oppmøte på en trafikkstasjon eller ved at de sendes deg i postoppkrav, sier Øwre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer