Bilsvindel for millioner av kroner avdekket

Kreative svindelmetoder øker i omfang.

SLAKTET: Enkelte prøver seg med å melde bilen stjålet, så dukker den opp igjen slaktet og dumpet. Foto: Storebrand/Tor Damkås
SLAKTET: Enkelte prøver seg med å melde bilen stjålet, så dukker den opp igjen slaktet og dumpet. Foto: Storebrand/Tor Damkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2014 ble det avdekket 214 tilfeller av svindel med bilforsikring, og det er store summer det er snakk om: Til sammen over 25 millioner kroner, om vi skal tro tallene fra Finans Norge.

Snittutbetalingen per sak beløper til seg 119.000 kroner, og det er spesielt bilbranner som trekker opp snittet.

- Forsikringssvindel utføres ofte i form av overdreven skademelding, arrangerte skader eller melding om en skade som ikke har skjedd. Det kan også være skader som ikke stemmer overens eller påsatte branner.

Les også: Slik kan de svindle deg i trafikken

BEKYMRET: Tenk over konsekvensene, advarer Stine Neverdal i Finans Norge.  Foto: CF Wesenberg
BEKYMRET: Tenk over konsekvensene, advarer Stine Neverdal i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg Vis mer

Vi har også kommet over tilfeller der bilen er dumpet eller solgt til utlandet, forteller kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.


Bilforsikring på topp

Generelt var det en 10 prosent nedgang i biltyverier fra 2013 til 2014.

Forsikringsbransjen tror dette skyldes bedre sikring av bilene, samt krav om gjenfinningssystemer.

I tillegg var det en nedgang i antall sviktilfeller med bilforsikring ifjor, men dette ser nå ut til å ha endret seg.

Bilforsikring er nemlig på toppen når det gjelder svindelsaker for årets første tre måneder.

Les mer: Dette er de mest utbredte svindel-metodene

En undersøkelse foretatt av Gjensidige viser at det er mer sosialt akseptert blant unge å begå forsikringssvindel og menn er overrepresentert når det kommer til bilforsikring.

For det totale antallet tilfeller av forsikringssvindel er det Aust-Agder etterfulgt av Troms og Buskerud som representerer flesteparten.

Færrest er det i Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland.

Svindler for 73 millioner kroner

- Jeg tror mange kanskje ikke tenker på er hvor alvorlig dette faktisk er. Du risikerer å bli nektet forsikring, du vil bli politianmeldt, kan komme i fengsel og du kan få dette på rullebladet. De som vurderer å gjøre det burde tenke på konsekvensene, sier Neverdal.

FALSKE SKADER: Ikke alle skader stemmer overens med virkeligheten når forsikringen skal gjøres opp. Foto: colourbox.com
FALSKE SKADER: Ikke alle skader stemmer overens med virkeligheten når forsikringen skal gjøres opp. Foto: colourbox.com Vis merEtter årets tre første måneder har forsikringsselskapene totalt avdekket svindel for over 73 millioner kroner, og de fleste sakene gjelder bil- og reiseforsikring.

Hvorfor skjer dette?

- Vi ser nå en økning i svindelforsøk på reiseforsikring i forhold til tidligere. Det har nok sammenheng med at vi er på vei inn mot sesongen hvor flere er på reise. De som gjør dette tenker nok ikke at de svindler enkeltpersoner, men kun store selskaper.

Les også: Hannah sparte 3.000 kroner på bilforsikringen

Vi ser mange kreative tilfeller, også der hvor noen gjør seg til kjeltringer for noen få tusenlapper. Mange tror kanskje ikke at det er lett å bli oppdaget, men det er det faktisk, advarer Neverdal i Finans Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer