Biltips ved autobahn-kjøring

Bilen utsettes for store påkjenninger når du kjører mange timer i høy hastighet på autobahn i Tyskland og motorveiene rundt i Europa. For å unngå mekaniske problemer bør du følge noen enkle tips for at bilen din skal ha det bra på turen.

Biltips ved autobahn-kjøring
Publisert

Det er selvsagt viktig at bilen din er i god teknisk stand før du legger ut på en langtur på motorveiene. Hvis ikke bilen har vært på service på en stund, er det lurt å få et verksted til å sjekke at alt er som det bør være for en slik tur.

Kjøring på motorveier i høy fart over lengre tidsrom krever faktisk mye av bilen. NAF gir følgende anbefalinger og forklaringer:

Tips fra NAF

Gi bilen en sjanse til å akklimatisere seg. Ikke overbelast motoren med for høye hastigheter i begynnelsen – de første 25 milene er særlig kritiske. (Sotavleiringer på stempeltoppene kan ta fyr og brenne hull i stemplene. Tar du det pent i begynnelsen, forsvinner soten raskt av seg selv).

Sjekk nivået på motoroljen ofte – minst hver gang du fyller bensin. Ha også med en liter i reserve. (Både olje- og bensinforbruket kommer til å øke kraftig hvis du kjører i høye hastigheter med tungt lastet feriebil).

Når du tar pauser ved motorveien bør motoren gå på tomgang et par minutter før du slår av tenningen – og vent da selvsagt med bensinfylling til tenningen er av. (Når kjølingen fra vifte og fartsvind opphører, stiger motortemperaturen voldsomt. Ventilene tar skade).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.