Bilvasken kan skade bilen din

Men det kan være vanskelig å bevise din uskyld for det er du som har bevisbyrden

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I påsken er det mange som vil fjerne skitt fra bilen og dermed tar en tur innom en av landets mange bensinstasjoner for å få bilen ren. Svært få, kanskje ingen, tar bilder av bilen før bilen kjøres inn i en automatisk bilvask.

Men noen angrer på at de ikke gjorde de når bilvasken er ferdig. Riper i lakken, en liten bulk og andre små skader, som ikke er vannskader, kan oppstå og du har vanskelig for å bevise at det ikke det din skyld.

Ta noen forholdsregler

Noen enkle grep kan gjøre det lettere for deg å bevise din uskyld og vaskens skyld. Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen gir oss noen gode råd.

- Gå alltid ut av bilen etter at vasken er ferdig og før du kjører ut, sier Engebretsen. Da kan du gå over bilen og se til bilen er i samme stand, som da du kjørte ut.

UNNVIKENDE: Jan Ivar Engebretsen i NAF sier de erfarer at enkelte bilimportører virker unnvikende når de konfronteres med rustproblematikk på sine biler.  Foto: NAF
UNNVIKENDE: Jan Ivar Engebretsen i NAF sier de erfarer at enkelte bilimportører virker unnvikende når de konfronteres med rustproblematikk på sine biler. Foto: NAF Vis mer


- Ikke vær redd for at det er kø utenfor, det er i din interesse at dine verdier ikke blir ødelagt, legger Engebretsen til.

Det er ikke det eneste rådet han har. Flere og flere av bensinstasjonene bruker videoovervåkning, også i vaskehallen.

- Se deg rundt etter skilt eller spør betjening om de har opptak av vasken din, forteller Engrebretsen. Går du ut av bilen rett etter vasken og oppdager en skade kan du spørre om stasjonen har opptak av vasken.

Vask skjer på eget ansvar

Det sier ofte de ansatte ved bensinstasjonen hvis du kommer inn og argumenterer, men de kan ikke komme seg unna håndverkertjenestelovens §3. Loven sier at det ikke kan avtales vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av loven.

Men spesifiserte forbehold godtas. Som at du skal si ifra om du har takboks, ta inn sidespeil, ta av antenne o.l. Bensinstsjonene er ikke ansvarlige for skader som følge av at dette forsømmes.

Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet gjør oppmerksom på forskjellene mellom et vanlig salg og et opphørssalg. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet gjør oppmerksom på forskjellene mellom et vanlig salg og et opphørssalg. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer

- Som regel er det vanskelig for forbruker å nå frem fordi bevisbyrden har den som krever penger av noen, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Har du fått riper i lakken, kan eier av vaskehallen bare bli fri for ansvar hvis bensinstasjonen kan bevise at skadene skjedde utenfor stasjonens kontroll.

Et eksempel. Hvis ripene på bilen er forårsaket av gamle, dårlige børster, er det stasjonens ansvar fordi de kunne ha skiftet børstene. Da gjelder det selvfølgelig å bevise at børstene er dårlige og gamle.

Rådet fra Halsos er å fremskaffe en sakkyndig.

- Ta kontakt med en ekspert og/eller sakkyndig, som kan vurdere din skade og komme med en meget sannsynlig grunn til skaden.

NAF-medlem?

Er du NAF-medlem kan du ta kontakt med NAF, de stiller opp med tekniske konsulenter og jurister.

- I de fleste tilfeller vil vi ha jobbet med lignende saker og ha god erfaring, tilføyer Engebretsen.

- Våre advokater er eksperter på juridiske problemstillinger knyttet til bil og bilbruk og gir NAF medlemmer råd uten ekstra kostnad, avslutter Engebretsen.

Dersom du har behov for mer enn råd og veiledning følger NAF opp saken på dine vegne. Det forutsetter at du var medlem på det tidspunktet grunnlaget for tvisten oppstod og utløser en egenandel på 375 kroner. Utvidet bistand gis med inntil 2 timer med henblikk på å få til en utenomrettslig løsning. Hvis saken ikke lar seg løse innenfor disse rammene, er det mulig å få videre advokatbistand på vanlige salærvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer