Biogass

Publisert
Sist oppdatert

Andre betegnelser: metan

Biogass består hovedsaklig av metan (CH4) og dannes når biologisk materiale råtner uten tilførsel av oksygen. I teorien kan biogass fremstilles av alt biologisk materiale, deriblant matavfall, husdyrgjødsel og kloakkslam. Metan har 20 ganger kraftigere negativ effekt på drivhuseffekten enn CO2, og det er derfor svært ønskelig med oppsamling og bruk av gassen. Samtidig blir det ekstra viktig å unngå lekkasjer ved produksjon og distribusjon av biogass.

Biogass og naturgass (CNG)

I praksis er biogass stort sett identisk med naturgass (CNG), som vi snart skal lære mer om. Både bio- og naturgass består hovedsaklig av metan. Den store forskjellen er at biogass er fremstilt av fornybart materiale og dermed er CO2-nøytralt. Dette i motsetning til naturgass, som bidrar til global oppvarming.

Høy kompresjon

Et av hovedproblemene med biogass (i likhet med og i enda større grad enn for naturgass), er at den har relativt lavt energiinnhold. For å gi en anstendig rekkevidde må den derfor komprimeres kraftig (gjerne til 200-300 bar), både på fyllestasjonen og i kjøretøyet. Derfor kreves en egen, komplisert og dyr infrastruktur (tanker/pumper). Biogass egner seg dermed dårlig for land med så lav befolkningstetthet som Norge. For bybuss-flåter, som har et fast fyllepunkt, er derimot biogass et interessant alternativ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer