Over 50 prosent økning: Pass på - i dag smeller det!

Black Friday er blitt en ny, stor bulkedag

På Black Friday i fjor registrerte Gjensidige mer enn 50 prosent flere typiske parkeringsskader på biler enn gjennomsnittet for de andre dagene i november.

BLACK FRIDAY-STRESS: – Med større fokus på de gode tilbudene enn trafikken rundt, blir det mange bulker på Black Friday, konstaterer Jan Fleinsjø i Gjensidige. Foto: Gjensidige
BLACK FRIDAY-STRESS: – Med større fokus på de gode tilbudene enn trafikken rundt, blir det mange bulker på Black Friday, konstaterer Jan Fleinsjø i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene før jul har normalt vært de store bulkedagene i Norge. Nå har den populære handledagen Black Friday overtatt.

Butikkene strømmer over av gode tilbud, ofte i begrenset antall eller tidsrom, folk stresser av sted for å handle. For noen blir dagen svartere enn for andre, med en bulket bil som resultat.

Kaotisk handledag

- Økningen i antall bulker kan spores til de mange kaotiske situasjonene som oppstår både i trafikken og på parkeringsplasser i forbindelse med den stadig mer omtalte handledagen, sier bilmekaniker Jan Fleinsjø i Gjensidige.

- De gode tilbudene lokker flere folk til butikk enn vanlig, noe som gjerne fører til mer stress og kaos på parkeringsplassen. I tillegg til flere folk og kjøretøy, er kanskje fokuset til enkelte mer på kuppene man kan gjøre enn på trafikksituasjonen rundt, sier han.

MANGE STIKKER AV: Åtte av ti bilister stikker av etter å ha bulket en annen bil. Foto: Gjensidige
MANGE STIKKER AV: Åtte av ti bilister stikker av etter å ha bulket en annen bil. Foto: Gjensidige Vis mer

Dette er noen av hans råd for å unngå bulk på Black Friday:

Fire gode tips

  • Hvis du har mulighet: Bruk kollektivtransport for å minske antall biler rundt butikker og kjøpesentre.
  • Parker gjerne et stykke unna inngangen til butikken.
  • Rygg inn når du skal parkere. Da har du bedre oversikt når du skal ut igjen. Stress ned og bruk god tid!
  • Er du uheldig og bulker en annen bil, legg igjen beskjed til den andre parten. Skriv alltid skademelding og få bilen kontrollert av et skadeverksted – mange skader er usynlige for et utrent øye.

8 av 10 stikker av

I fjor fikk forsikringsselskapene over 56.000 skademeldinger med typiske parkeringsskader. For alle som får bulket bilen på Black Friday, er det heller ingen trøst i en undersøkelse som If forsikring nylig gjennomførte. Den konkluderer med at åtte av ti bilister som kjører på andre biler, stikker av uten å legge igjen beskjed med kontaktinformasjon til den andre parten.

Vi har sjekket tallene fra de andre forsikringsselskapene i Norge, og de viser akkurat den samme tendensen. Black Friday i fjor falt på fredag 24. november, og på denne datoen økte antall påkjørsler av parkerte kjøretøyer med 50 prosent sammenliknet med gjennomsnittet for de andre dagene i måneden.

En annen typisk «handle-skade» – rygging – økte med 51 prosent. I tillegg kommer et stort antall skader som ikke blir rapportert til selskapene fordi eierne tar kostnaden ved utbedring selv.

Totalt antall forsikrings-rapporterte skader på Black Friday økte fra 1.310 på en vanlig dag til 1.739.

Det var likevel ikke den fredagen som i 2017 ble årets totalt mest ulykkesbelastede dag - den tvilsomme æren tilfalt dagen før, nemlig torsdag 23. november (foran 18. og 22. desember). Men en god del av årsaken er trolig at det var snøkaos og holkeføre flere steder i Sør-Norge - blant annet kjørte 400 bilister av veien den dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer