Politikontroll

Blålys i speilet? Dette gjør du!

Dette kan bli dyrt.

RIKTIG: Om politiet ønsker å stoppe deg, bør du følge disse reglene. Foto: Heiko Junge/NTB
RIKTIG: Om politiet ønsker å stoppe deg, bør du følge disse reglene. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange grunner til at politiet vil snakke med trafikantene. Det kan for eksempel være uoppmerksomhet, fart eller mistanke om rus.

Om du plutselig ser kraftige lysglimt i speilet, gjør du klokt i å stoppe, men hvordan gjør du dette på best vis? Det er jo ikke sikkert at det finnes egnede stoppesteder akkurat der du er.

Slik er reglene

- Såframt det ikke er snakk om ruskjøring eller andre helt spesielle forhold, vil politiet normalt vente med å stoppe aktuelle kjøretøy til de finner et passende og sikkert sted til å foreta kontrollen, skriver politioverbetjent i UP, Kjetil Midtkandal i en e-post til DinSide.

På høyhastighetsvei er hovedregelen at UP av trafikksikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at vedkommende skal stanse i kjørebanen eller på veiskulder, men kjøre av på nærmeste avkjøringsrampe eller til nærmere angitt sted for kontroll.

- Dette er selvfølgelig noe patruljen ut fra en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle må ta stilling til, sier Midtkandal.

Et ideelt stoppested vil være der hvor verken politi eller trafikant blir utsatt eller eksponert for trafikkfarlige situasjoner. Midtkandal henviser til paragraf 17 i trafikkreglene. Når det gjelder anvisninger gitt av politiet eller vegvesenet, viser Midtkandal til paragraf 3.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.