Politikontroll

Blålys i speilet? Dette gjør du!

Dette kan bli dyrt.

RIKTIG: Om politiet ønsker å stoppe deg, bør du følge disse reglene. Foto: Heiko Junge/NTB
RIKTIG: Om politiet ønsker å stoppe deg, bør du følge disse reglene. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange grunner til at politiet vil snakke med trafikantene. Det kan for eksempel være uoppmerksomhet, fart eller mistanke om rus.

Om du plutselig ser kraftige lysglimt i speilet, gjør du klokt i å stoppe, men hvordan gjør du dette på best vis? Det er jo ikke sikkert at det finnes egnede stoppesteder akkurat der du er.

Slik er reglene

- Såframt det ikke er snakk om ruskjøring eller andre helt spesielle forhold, vil politiet normalt vente med å stoppe aktuelle kjøretøy til de finner et passende og sikkert sted til å foreta kontrollen, skriver politioverbetjent i UP, Kjetil Midtkandal i en e-post til DinSide.

På høyhastighetsvei er hovedregelen at UP av trafikksikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at vedkommende skal stanse i kjørebanen eller på veiskulder, men kjøre av på nærmeste avkjøringsrampe eller til nærmere angitt sted for kontroll.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

- Dette er selvfølgelig noe patruljen ut fra en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle må ta stilling til, sier Midtkandal.

Et ideelt stoppested vil være der hvor verken politi eller trafikant blir utsatt eller eksponert for trafikkfarlige situasjoner. Midtkandal henviser til paragraf 17 i trafikkreglene. Når det gjelder anvisninger gitt av politiet eller vegvesenet, viser Midtkandal til paragraf 3.

Han forteller videre at politiet bruker forskjellige metoder for å signalisere at du skal stanse for kontroll.

- Den mest vanlige er at politiet legger seg bak og signaliserer ved bruk av blålys i kombinasjon med lyshorn at du skal stanse. Det kan derfor være smart å gi tegn overfor politiet at en har oppfattet og forstått at man skal stoppe, for eksempel ved å slakke ned på hastigheten og/eller sette på retningssignallys. Derfor er god kommunikasjon mellom politi og trafikant svært viktig for å unngå/redusere misforståelser og uheldige/farlige situasjoner, forklarer politioverbetjenten.

Kan bli dyrt

Dersom man mot formodning skulle velge å ikke stoppe for kontroll kan dette bli dyrt, og kan også føre til tiltale.

Det å ikke stanse til tross for signal fra politiet – blått signallys eller stopptegn – kan medføre anmeldelse og forelegg på cirka 13 000 kroner.

- Hvis denne handlingen er forsettlig (bevisst og villet handling) vil det bli vurdert å ta ut tiltale. Hvis en stopper for seint, eller ikke oppfatter/forstår situasjonen, må politiet i hvert enkelt tilfelle ta en konkret skjønnsmessig vurdering om de ønsker å straffeforfølge dette.

UP opplyser at det i 2021 ble registrert 899 forhold der bilister av ulike grunner ikke stanset i trafikkontroll. Tallet omfatter kontroller utført av både politiet og Statens vegvesen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer