Ble angrepet av Tesla-robot

En ny rapport avslører skrekkhendelser ved flere av Teslas fabrikker.

FLERE ULYKKER: En bygningsarbeider skal ha dødd av heteslag mens denne fabrikken ble bygget. Foto: Suzanne Cordeiro / AFP / NTB
FLERE ULYKKER: En bygningsarbeider skal ha dødd av heteslag mens denne fabrikken ble bygget. Foto: Suzanne Cordeiro / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ingeniør holdt på å reparere to defekte roboter, da en annen robot som var i nærheten klamret seg fast i ham. Robotens metallklo hogg seg inn i mannens rygg og arm, noe som etterlot et langt blodspor på gulvet.

Den dramatiske hendelsen utspilte på en Tesla-fabrikk i Texas i november 2021. Det skriver flere medier, deriblant britiske Daily Mail og svenske Expressen.

To kollegaer var vitner til hendelsen. Roboten som angrep var i utgangspunktet designet for å flytte nystøpte bildeler i aluminium.

Ble reddet av kollegaer

Daily Mail, som har fått tak i hendelsesrapporten, skriver at øyevitnene delte en skremmende historie. Elbilgiganten hevder på sin side at mannen ikke trengte sykemelding.

Ingeniøren skal selv ha forsøkt å løsne seg fra robotens grep, uten hell. Det var til slutt noen kollegaer som fant nødstoppknappen og reddet ingeniøren fra robotens grep.

Han endte til slutt opp i en renne for aluminiumsskrap.

Ifølge Daily Mail er denne hendelsen bare en av flere ulykker på Teslas fabrikker.

- Får ikke opplæring

Elbilgiganten, som er pålagt å rapportere hendelser til myndighetene for å oppnå gunstige skatteavtaler i delstaten Texas, er anklaget for å hemmeligholde ulykker, ifølge en arbeidsrettsadvokat Daily Mail har snakket med.

- Jeg anbefaler å ta rapportene med en klype salt, sa advokat Hannah Alexander fra organisasjonen Workers Defense Project, til den britiske avisa.

Hun påpeker også at flere arbeidere har blitt skadd, og peker på en annen tragedie der en bygningsarbeider døde av heteslag mens Tesla-fabrikken Giga Texas ble bygget.

- Arbeidere forteller oss at de fikk tilsendt en pdf-fil eller et bilde av et sertifikat via SMS eller WhatsApp når de skulle hatt opplæring, sa Alexander, ifølge Expressen.

Workers Defense Project hevder altså at Tesla har benyttet seg av leverandører med falske sikkerhetssertifikater, og har tidligere varslet myndighetene om dette.

Tesla har så langt ikke kommentert påstandene.