Uten forsikring

Ble gjeldsslave etter krasj

Bilføreren fra Rogaland kolliderte i et kryss i høy hastighet. Skadene på motpartens bil og autovernet beløp seg til 765 000 kroner. Han må betale alt selv.

REGNING PÅ 765 000: Etter å ha krasjet med en annen bil, fikk mannen som kjørte uten forsikring et regresskrav fra Trafikkforsikringsforeningen på 765 000 kroner. Bildet er tatt ved en annen anledning. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll

REGNING PÅ 765 000: Etter å ha krasjet med en annen bil, fikk mannen som kjørte uten forsikring et regresskrav fra Trafikkforsikringsforeningen på 765 000 kroner. Bildet er tatt ved en annen anledning. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll

Vis mer
Publisert

Dette er bare ett eksempel på hva det kan føre med seg å kjøre en bil uten forsikring. Regresskravet fra Trafikkforsikringsforeningen etter skader kan gjøre deg til gjeldsslave.

Etter at forsikringsselskapene fikk jobben med å kreve inn det som tidligere het årsavgiften, nå trafikkforsikringsavgiften, har antall uforsikrede kjøretøyer gått kraftig ned.

Likevel er det akkurat nå 28 000 biler uten noen form for forsikring ute og kjører på norske veier. Det til tross for at det er lovpålagt med ansvarsforsikring på registrerte kjøretøyer.

Kjører du en slik bil og kommer ut for en ulykke, kan konsekvensene bli svært store. Du kan rett og slett bli gjeldsslave for livet.

AVSLØRT PÅ SEKUNDET: De nye kameraene som Statens vegvesen har tatt i bruk, leser skiltet på bilene og avslører på sekunder om den er forsikret eller ikke. Foto: Statens vegvesen
AVSLØRT PÅ SEKUNDET: De nye kameraene som Statens vegvesen har tatt i bruk, leser skiltet på bilene og avslører på sekunder om den er forsikret eller ikke. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Du må betale skaden

– Vi frykter at dårlig råd og vanskelige økonomiske tider for mange skal få flere til å droppe denne lovpålagte forsikringen. Jeg har stor forståelse for trange tider, men dette er en forsikring kjøretøyeiere må ta med inn i beregningen. Konsekvensene kan ellers bli store, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth.

Hvis et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, blir eieren økonomisk ansvarlig. Trafikkforsikringsforeningen betaler ut erstatning til skadelidte, men erstatningsbeløpet kreves i sin helhet tilbake fra den uforsikrede.

Fikk krav på 765 000

Bileieren som fikk kravet på 765 000 kroner etter kollisjonen i Rogaland, må betale både for skadene på motpartens bil og på autovernet som ble ødelagt. Han har ikke klart å betale dette og saken er nå sendt til inkasso.

GJELDSSLAVE: Hvis et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, blir eieren økonomisk ansvarlig, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth. Foto: Trafikkforsikringsforeningen
GJELDSSLAVE: Hvis et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, blir eieren økonomisk ansvarlig, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth. Foto: Trafikkforsikringsforeningen Vis mer

I Oslo kjørte en person i en uforsikret bil på to parkerte politibiler. Skadene beløp seg til 560 000 kroner, og sjåføren har fått krav på hele beløpet. Heller ikke han har klart å betale dette og saken er nå sendt til inkasso.

– Hvert eneste år ser vi dessverre eksempler på at noen tar sjansen på å bruke et uforsikret kjøretøy. Da kan de økonomiske konsekvensene bli enorme i tillegg til belastningen ved ulykken. Man risikerer å bli gjeldsslave hvis noen personer blir alvorlig skadet, sier Stenseth.

4500 kroner i måneden

Men de er ikke bare ved skade du får en smell som svir. For fire år siden innførte myndighetene dagsbøter for å ha et uforsikret kjøretøy. Dette er det mange som ikke kjenner til. Har du en personbil, varebil, campingbil, motorsykkel eller snøscooter som ikke er forsikret, koster det deg 150 kroner om dagen i dagsbøter.

Somler du for eksempel med å tegne forsikring på bruktbilen du nettopp har kjøpt, koster det deg dermed 4500 kroner i måneden. Eiere av registreringspliktige kjøretøy uten forsikring må nemlig betale gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. Kravet får du automatisk i postkassa dersom kjøretøyet har vært uten forsikring i tre dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer