Bli kvitt støt fra bilen!

Statisk elektrisitet kjenner vi alle. Følelsen av at fingeren eksploderer innenfra, varmen og nummenheten i sekundene etterpå. Faktisk kan du få støt på opptil 30.000 volt når du går ut av bilen din.

Bli kvitt støt fra bilen!
Publisert

Når to flater gnisser mot hverandre oppstår statisk elektrisitet, og de fleste har fått erfare hvordan det føles på kroppen når elektronene begynner å røre på seg. Men trass i at økt bruk av elektronikk, plast og syntetiske materialer gjør bilene våre mer statiske, finnes det løsninger på problemene.

Jording

Det mest effektive er å jorde gummimattene. Fest en jordingslending med trykknapper til gummimatten og fest kabelen til bart metall (gods) i bilen din. Dermed fører du den statiske elektrisiteten vekk, og slipper ubehagelige overraskelser når du skal går ut av bilen.

Tøymykner som du blander opp med vann og sprayer på setene fungerer også. “My” er blant de bedre produktene for å fjerne statisk elektrisitet fra klær, i følge våre kilder. Enkelte bensinstasjoner selger dessuten antistatisk spray som du kan sette inn setene med, men du bør ligge unna Ajax sin antistatiske spray. Den fungerer svært dårlig i bilens miljø.

Jo mindre flate, jo verre

Et annet kjent triks er å stikke bilnøkkelen mot gods før du går ut av bilen, eller ta et godt tak i dørstolpen før du setter beina i bakken. Uansett kan det være greit å tenke på at jo mindre flate av kroppen som berører gods, jo værre føles støtet. Grunnen er at det er en mindre flate som blir satt til å absorbere energien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.