Kjøre i rundkjøring

Blink eller ikke?

Skal man blinke seg inn i rundkjøringer eller ikke? Her får du svaret.

BLINK?: Noen blinker seg inn i rundkjøringer. Andre ikke. Foto: Martin Gramnæs
BLINK?: Noen blinker seg inn i rundkjøringer. Andre ikke. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundkjøringer etableres for å gi bedre trafikkflyt enn vanlige kryss, men hvordan skal man egentlig opptre? Dette er et tema som engasjerer mange.

Og hvordan er det egentlig med blinking til venstre?

Kryssregler

Seniorrådgiver i vei- og trafikkjuridisk avdelig i Vegdirektoratet, Anette Hauge forteller at det ikke er noen særskilte trafikkregler for kjøring i rundkjøringer.

– Man skal bruke de samme reglene som i veikryss. I rundkjøringer handler det om å opptre på en måte slik at de rundt deg skjønner hva du skal gjøre, sier hun til DinSide.

Statens vegvesen har laget en informasjonsside om hvordan man skal kjøre i rundkjøringer (ekstern lenke). Kravet er at man skal ferdes hensynsfullt og varsomt så det ikke oppstår fare og annen trafikk blir unødig hindret eller forstyrret. I rundkjøringer har du vikeplikt for trafikk fra begge retninger. Det er viktig å følge trafikkrytmen. Har du vikeplikt, må du tydelig vise dette ved å sette ned farten eller stanse i god tid. Hvem som krysser vikelinjen først, er normalt av betydning.

Husk også å bruke blinklys i god tid før du skal ut, eller endre plassering i kjørefeltet, men ikke så tidlig at det oppstår misforståelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer