Blir denne fotgjengeren most...?

LISBOA (DinSide Motor): Vi har fått en smakebit på hva de nyeste sikkerhetssystemene fra Volvo kan gjøre.

Volvo introduserer et system som hindrer påkjørsler av fotgjengere ved uaktsomhet. Foto: Knut Moberg
Volvo introduserer et system som hindrer påkjørsler av fotgjengere ved uaktsomhet. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lille gutten er midt i veien idet jeg løfter blikket etter å ha konsultert spillelisten på underholdningsskjermen i midtkonsollen. Det blinket nettopp rødt i instrumentpanelet og en alarm gjallet, men jeg reagerte ikke umiddelbart, løfter blikket og ser at jeg ikke har sjanse til å unngå å kjøre ned den lille gutten. Bare å fjerne foten fra gasspedalen vil ta for lang tid.

Denne tragiske vissheten skyter gjennom hjernen i løpet av et brøkdels sekund hvor kroppen er lammet av sin egen iboende bevegelsestreghet.

Da bråstopper bilen. Den lille gutten står der. Han er like hel. Jeg rakk aldri frem til bremsepedalen med foten, men bilen stoppet like fullt.

Bilen overtar kontrollen

Volvos sikkerhetsinstruktør stiger ut på passasjersiden og viser meg avstanden fra fronten på bilen og frem til den lille gutten, som heldigvis er en dummy - eller en dukke, på godt norsk. Jeg ville ikke trodd det var mulig. Men det som har skjedd er altså at bilens elektroniske sikkerhetssystem tok over der jeg som fører var for sløv.

Hadde dette vært en reell situasjon ute på veien ville jeg altså unngått en drept eller hardt skadet person i ulykkesstatistikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.