Strømpriser og elbiler

Blir det nok strøm til alle elbilene?

I 2025 er målet at det kun skal selges elbiler her i landet. Men har vi nok strøm? Og hva skjer med strømprisene?

BELASTNING: Hva skjer når alle bilene skal lade batteriet - og ofte samtidig? Transportøkonomisk institutt er ikke bekymret. Foto: Markus Pentikainen
BELASTNING: Hva skjer når alle bilene skal lade batteriet - og ofte samtidig? Transportøkonomisk institutt er ikke bekymret. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Antall elektriske biler i Norge har passert 300.000 og stiger raskt videre. I september og oktober var 60 prosent av alle nye biler som ble solgt i Norge, rene elektriske. Neste år blir tallet trolig enda høyere.

Det er mange som hevder at det store antallet elbiler som nå ruller inn på norske veier, vil medføre at det ikke blir nok strøm til alle og at strømnettet kan bryte sammen. En slik frykt ser ikke ut til å ha rot i virkeligheten. Ladingen av alle elbilene vil heller ikke ha særlig innflytelse på strømprisen.

Nok strøm til alle

Det er modellberegninger som Transportøkonomisk institutt (TØI) har gjennomført i samarbeid med Frischsenteret som viser dette. Oppdraget var å se hvordan et stort antall elektriske biler vil påvirke tilgangen og prisen på strøm i Norge.

Konklusjonen er klar: En elektrifisering av personbilparken i tråd med myndighetenes planer, vil kun kreve 3,6 prosent av strømforbruket i 2030. Det vil i liten grad påvirke strømprisene.

Rapporten tar for seg flere mulige scenarioer. Et scenario tar for seg målsettingene i nasjonalbudsjettet for 2019. Her forutsettes det at 75 prosent av alle nye personbiler i 2030 er batteri-elektriske, mens de resterende 25 prosent er ladbare hybrider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer