Opel lanserer en helt ny generasjon av sin lille SUV-Mokka. Den blir mindre enn forgjengeren, men den store nyheten er at den blir tilgjengelig med elektrisk drift. I Norge vil man trolig ikke selge noe annet til privatpersoner.
At ny Mokka kommer nå og blir i denne størrelsen bør ikke overraske noen. De er nylig kjøpt av PSA-konsernet og allerede nå deler Opel Corsa plattform med Peugeot 208 og DS 3 Crossback.

Det er denne plattformen som også brukes på nye Mokka og Peugeots motsvar, 2008 også. Den elektriske utgaven e-2008, kan fort bli Peugeots viktigste modell i Norge i år fordi man får en elektrisk SUV som mange familier vil kunne klare seg fint med.

En ny elektrisk bestselger!
Sammenliknet med forgjengeren er nye Mokka 12,5 centimeter kortere, men bagasjerommet er bare 6 liter mindre. Nå 350 liter.
Men akselavstanden er to millimeter lenger, så plassen inni blir trolig ikke dårligere.
Den nye plattformen gjør at nye Mokka med tilsvarende motorisering blir 120 kilo lettere enn forrige Mokka

Opel forteller at Mokka-e, altså den elektriske versjonen, er 30 prosent stivere enn forgjengeren med bensinmotor.
Og vektbesparelsen er fin å ha med, for dette blir ingen kraftpakke. Elbilen, som vi konsentrerer oss om, får samme motor som bilene vi allerede har nevnt. Det vil si 136 hester og 260 Nm på forhjula. Vi har testet det i tvillingen e-2008, og det holder.

Riktignok kunne man droppet kjøreprogrammene. For i dag tusler man rundt med 102 hester inntil man trykker Sport. Med Sport inne, noe man da må trykke inn selv hver gang man starter bilen, føles bilen akkurat passe pigg, slik vi er vant til at elbiler er for tiden.
Med dette utseendet og formatet, hadde det passet å ha alt tilgjengelig til enhver tid.

TEST: Elektrisk sjarmklump
Lader fort
Batteripakka på 50 kWt er den samme som i de øvrige, og det skal gi en rekkevidde på 32 mil. Og den klarer den under perfekte forhold.
Den tar imot 100 kWt på hurtiglader og for noen få tusenlapper (5000 kroner i Corsa-e) kan du ta imot 11 kWt på om bord-laderen også.
Sporty
I fronten har man hentet inspirasjon fra fra Mantra A og du skal lett kjenne igjen Opel med den lange linja i krom som gjør en liten sving nederst på D-stolpen. Dette er noe Opel mer eller mindre helhjertet har gjort siden lille Adam ble lansert.
Innvendig har det heldigvis skjedd store ting i forhold til den dørgende kjedelige Corsa, som bare er noen måneder gammel. Her har de virkelig ønsket å konkurrere med Peugeot, som har et vellykket og sporty interiør.

12-tommers skjerm blir trolig valgt av de fleste i Norge og selvsagt er instrumentene foran føreren digitale, de også. Bestilles denne som 12-tommer, får du nærmest en stor sammenhengende skjerm. Designen har de kalt Pure Panel og skal gi et inntrykk av en lang heldekkende skjerm.
Men Opel forteller i pressemeldingen at man ikke går amok på skjermdesign. Det skal være enkelt og intuitivt det du ser.

Test: Bra pris, bra rekkevidde
Derfor har de også beholdt manuelle knapper for betjening av klima, selv om du også kan velge å styre det fra skjermen. Den blir imidlertid den første som dropper den karakteristiske girstanga fra PSA.
Dessverre har de beholdt Opel-betjening på rattet. Ikke den mest logiske på markedet.
Dette blir en teknikkbombe i forhold til utgående modell. Her får man adaptiv cruise med køfunksjon, som føles veldig naturlig i en elbil, og aktiv filholder.
Opel har markedsført seg som lysmestre, selv i små biler, så Matrix LED blir tilgjengelig.
Mokka blir faktisk først tilgjengelig som elbil. Bensin- og diesel kommer senere. Regn med å se de første på veien i begynnelsen av 2021.
