Blokkerer EU-forbud

Tyskland, Italia, Tsjekkia, Polen og Bulgaria nekter å godta EU-forbudet mot fossilbiler. Bilkrangelen kaster lange skygger over torsdagens EU-toppmøte.

Tyskland er et av landene som nekter å godta EU-forbudet. Foto: Michael Probst/AP/NTB
Tyskland er et av landene som nekter å godta EU-forbudet. Foto: Michael Probst/AP/NTB Vis mer
Publisert

EU-forslaget som forbyr salg av fossilbiler innen 2035 er ikke formelt på programmet når EUs statsledere samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag. Men på sidelinjen snakkes det høyt om bilkrangelen som har oppstått i unionen, anført av stormaktene Tyskland og Frankrike.

Frankrike reagerte sterkt da Tyskland i siste liten sa nei til forslaget om å forby produksjon og salg av nye biler med forbrenningsmotor etter 2035. Heller ikke Italia, Tsjekkia, Polen eller Bulgaria støtter forbudet.

Viser til Kina

- Vi deler målet om det grønne skiftet, men vi syns ikke EU skal bestemme hvilken type teknologi vi bør bruke for å nå det målet, sa Italias statsminister Giorgia Meloni da hun ankom toppmøtet torsdag.

Overfor pressen poengterte Meloni at Italia og Europa ligger foran i produksjonen av visse typer teknologi.

- Det å binde oss til teknologier der andre land har overtaket, vil ikke fremme vår egen konkurransedyktighet, sa hun.

Kina er per dags dato den største globale produsenten av elbilbatterier.

Forhandler om unntak

Tysklands statsminister Olaf Scholz avviser at han har torpedert en nesten ferdig fremforhandlet avtale og insisterer på at prosessen er i rute. Berlin og Brussel er for tiden i forhandlinger om et unntak for biler som går på syntetisk drivstoff, skriver Politico.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.