BMW 3-serie 4x4 (1986)

Da BMW kom med 325iX i 1986, fikk gutta i gata ei ny drømmebørse. 170 hester og firehjulstrekk dro fletta av de fleste – og gjør det fortsatt.

Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Andre generasjon 3-serie kom som 1983-modell og ble først erstattet på høsten 1991. Ni år er lenge for en bilmodell, selv om kvaliteten var høy helt fra fødselen. Modellutvalget var stort: 2- og 4-dørs sedan, 5-dørs stasjonsvogn og cabriolet. I motorrommet kunne det sitte alt fra en 100-hesters 1,6-liter via 1,8, 2,9, 2,3, 3,5 til 2,4 diesel med og uten turbo.

BMW 325iX kostet 329 000 kr i 1986 og måtte knive med Audi 90 Quattro og Ford Sierra XR4x4 i kampen om kjøperne. BMW-chassiset var svært moderne da det kom. Det har skjedd en del på den fronten siden da og bilen oppfattes nå som litt løs i fisken. Men den henger overraskende bra med. Og motoren er en fryd når den får litt turtall.

Når denne kjøremaskinen også er utstyrt med firehjulstrekk, er det vanskelig å finne morsommere bruksbil til denne prisen. 2,5-literen yter 170 hester, noe som er mye i en såpass liten bil. 0-100 går på 8,6 sekunder og toppfarten er 215 km/t.

Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Interiør
BMW har ergonomiske interiørløsninger, og den gamle 3-serien har en kvalitet som holder seg overraskende godt. Testbilen har et ettermontert sportssete på førersiden. Her sitter vi som støpt! Men plassmessig er det skrale saker i denne 3-serien. Det er trangt både i baksetet og i bagasjerommet.

Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Oppsummering
Kjennere vet hva dette er: En potent bil med gode kjøreegenskaper. 325iX var toppmodellen i 1986, like under M3. Det lever den enda på. Dessverre er det langt mellom pent holdte eksemplarer. Selv om BMW har bra rustbeskyttelse, er de fleste 325’er vi har sett plaget av rust omtrent overalt. Motorene har rykte på seg for å være pålitelige, men oljelekkasjer er ikke uvanlig og service er dyrt. Men for den hardbarkede entusiasten som kan sitt sveiseapparat, er dette en fantastisk helårsbil for en billig penge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer