Geofence aktivert i Norge

BMW kjører elektrisk i norske byer

Ladbare hybrider blir automatisk helelektriske i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

HELELEKTRISK I BYEN: Alle ladbare hybrider fra BMW vil automatisk kjøre elektrisk i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim fra høsten av, dersom de er utstyrt med det nye operativsystemet som har Geofence innebygget. Vi har testet systemet. Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har hørt snakk om «Geofence» eller geografiske usynlige gjerder i forbindelse med hybridbiler i årevis, og nå har teknologien kommet til Norge. Faktisk er den allerede i full drift, selv om det foreløpig er et prøveprosjekt mellom Statens Vegvesen og BMW.

Kort fortalt går Geofence ut på at sentrale eller lokale myndigheter kan legge inne grenser for lavutslipps- eller nullutslippssoner på et kart.

Alle biler med et slikt system aktivert, vil da vite når de nærmer seg en slik sone og slå over til elektrisitet når den passerer.

Dersom du har lagt inn reiseruten din på navigasjonen og hvis ruten går gjennom en nullutslippssone, vil bilen sørge for å ha ladet batteriet tilstrekkelig til å komme seg gjennom sonen helelektrisk.

- Om man skal kjøre sentrumsnært bør en kjøre så miljøvennlig som mulig, altså på strøm. Vi vet at hybridbileierne ønsker å være miljøvennlige, og denne teknologien hjelper bilistene med det, sier Vegvesenets prosjektleder Ørjan Mørner Tveit på Transportstyring.

- I et frivillig konsept som dette kan sjåfører velge å stille drivlinjen tilbake til hybrid og dermed ha både bensin og strøm tilgjengelig. Statens vegvesen vil gjennom prosjektperioden følge med på om man i gjennomsnitt kjører mer miljøvennlig i de definerte sonene etter innføringen av ny teknologi, sier Tveit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer