BMW med HUD i farger

HUD står for Head-Up Display, eller frontruteprojisering av informasjon i førerens synsfelt.

HUD (Head-up display) har lenge vært tilgjengelig for pilotene i flyvåpnet. Her ses det i cockpiten i en Eurofighter. Foto: BMW
HUD (Head-up display) har lenge vært tilgjengelig for pilotene i flyvåpnet. Her ses det i cockpiten i en Eurofighter. Foto: BMW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologien, som gjør at pilot/sjåfør ikke trenger å flytte blikket nevneverdig for å få den vesentligste informasjonen, har utviklet seg fra de første spede forsøk i jagerfly allerede før annen verdenskrig og dukket opp i biler fra General Motors i 1988. I 1998 kom Corvette C5 med HUD i grønn farge, som projiserte den viktige informasjonen i førerens synsfelt.

Vi skrev om det her for 13 år siden...

BMW med HUD i 2004

BMW lanserte HUD i sin 5-serie som en del av Connected Drive-tilvalget i januar 2004 og da vi kjørte Citroën C6 i desember 2005 oppdaget vi at den også hadde et slikt system. Siden har det ballet på seg og projisering av informasjon på eller foran frontruten er nå tilgjengelig også i mer folkelige modeller, som Toyota (Prius) og Peugeot (3008 og 5008).

Nå: HUD i farger

Nå lanserer BMW neste generasjon HUD, med informasjon i farger. Som den første europeiske bilprodusent som lanserte HUD i sine biler følger BMW sin egen utviklingslogikk og man kan se det som en naturlig utvikling. Det store bildet taler i grunnen for seg selv hva angår det visuelle; her ser vi all den tilgjengelige informasjonen samtidig, men det går an å bare velge ett eller noen få av elementene hvis man ikke ønsker å bli utsatt for overdreven informasjonsbelastning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer