Det ser tilsynelatende ut som om en samlet bilbransje er i elbiltåke akkurat nå, men det er ikke helt tilfellet. For selv om vi trodde hydrogen var dødt som drivmiddel for kjøretøy, er det en ganske stor enighet blant de store bilprodusentene om at hydrogen er bedre enn ren elektrisitet i de større bilene som tradisjonelt har høyt forbruk og er de foretrukne på lengre reiser.
Toyota lengst fremme
Toyota er de som har hatt størst tro på hydrogen og har hatt biler i markedet lenge. De presenterte nylig nye Mirai, der den vesentlige endringen var segmentet. Nå er den plassert i luksussegmentet og er blitt en stor og langt lekrere vogn.

De er også helt krystallklare på at hydrogen er veien å gå for tungtransport dersom den skal elektrifiseres, ikke batterier. OG da vil infrastrukturen for tanking tvinges på plass.

Nesten alle mener hydrogen er fremtiden
Også Hyundai Nexo er drevet på hydrogen. De har et samarbeid med Audi om en hybridløsning.
BMW viste BMW X5 NEXT på Frankfurt-messa, og nå kommer de med mer info.
Bygges på dagens X5
Den bygges på samme karosseri som dagens X5, med enkelte kosmetiske endringer for å markere at den er elektrifisert.
Men den blålakkerte grillen, de spesielle felgene og bakfangeren med blå innsatser der eksosrørene normalt kommer ut, som garantert vil bli annerledes når de første pilotbilene rulles ut på veien i 2022, er ikke det viktige her.

Det er derimot effekten. Med 374 hester, blir dette den raskeste hydrogenbilen, dersom ingen konkurrenter dukker opp før den. BMW regner med at produksjonskostnadene på hydrogenbiler vil falle kraftig de fem neste årene.

- Toyota Mirai renser bylufta
BMW har ambisjoner om å starte serieproduksjon dette tiåret, men sier samtidig at infrastrukturen med produksjon av hydrogen i stor skala til konkurransedyktig pris med grønn energi er avgjørende for når det skal skje.
Lager strømmen selv
I bunn og grunn er en bil drevet på hydrogen også en elbil, men den produserer strømmen selv, av hydrogen. Fordelen er åpenbar. Hydrogen kan enkelt lagres hvor lenge man vil og man fyller en X5 på 4 minutter.
Dessuten slipper man å produsere store batterier, og ikke minst dra de med seg på kjøreturen. Andre fordeler, ifølge BMW er høyere komfort fordi man ikke trenger så stive fjæringer, samtidig som den egner seg bedre til trekking av tilhenger.
Lagringen av hydrogenet i en bil er en utfordring. Den lagres i sylinderformede trykktanker, som gjør de vanskelig å plassere plasseffektivt.

I X5 har man plassert den største mellom setene, under midtkonsollen, der man til vanlig har en girkasse, fordelingskasse til firehjulsdriften, mellomaksler og eksosanlegg. Den andre ligger på tvers bak under baksetene. Begge tåler et trykk på 700 bar og rommer seks kilo med hydrogen.
Bak grillen har man plassert brenselcellene som omdanner hydrogenet til strøm, med vann som eneste biprodukt. Strømmen mellomlagres i et forholdsvis lite batteri under bagasjerommet.
Samarbeid med Toyota
BMW har samarbeidet med Toyota med prosjektet siden 2013 og har hatt en liten flåte med hydrogendrevne 5-serie GT prototyper kjørende siden 2015. De skal også ha signert en avtale om produktutvikling med tanke på skalerbare modulkompnenter og brenselcelle-systemer for hydrogendrevne biler.
