Jaguar Land Rover er på offensiven for tiden og tiden er forbi da det var Land Rover som tok seg av SUV-delen mens Jaguar konsentrerte seg om luksussedaner og sportsbiler.
Etter å ha introdusert sin første SUV, X3-konkurrenten F-Pace, tidlig i 2016, viste de sin kommende elektriske SUV - I-Pace - i fjor høst. Den var det for øvrig fort lange ventelister på.
Og her er sannelig enda en SUV - denne gangen en sportsbil-inspirert kompakt crossover som posisjonerer størrelsesmessig i selskap med BMW X1, Audi Q3 og Mercedes-Benz GLA.

Stunt erstatter avduking
Med en spektakulær verdensrekord på kjøpet, lanserte Jaguar sin nye E-Pace under et digert arrangement i London. I stedet for en tradisjonell avduking, gjennomførte nemlig stuntmannen Terry Grant verdens hittil lengste såkalte «barrel roll» for å introdusere bilen.
Det dreier seg om å kjøre av en skråstilt rampe for deretter å gjennomføre en sideveis skru - snurre 270 grader rundt lengdeaksen - gjennom luften. Bilen lander deretter på en motsatt plassert rampe et godt stykke lenger bort. Unødvendig å presisere at slikt krever en høy grad av presisjon både under planlegging, forberedelser og gjennomføring...
Men tilbake til selve bilen.

F-Pace-lillebror
Som nevnt er den kompakt - 440 centimeter lang (33 centimeter kortere enn F-Pace), men med relativt lang akselavstand - og dermed korte overheng. 268 centimeter er det mellom for- og bakaksel. Det skal ifølge produsenten sørge for god benplass i baksetet, men likevel er bagasjerommet generøst - 577 liter er meget romslig i denne klassen. Dette skal være muliggjort takket være kompakt og sofistikert bakjhulsoppheng med såkalt Integral Link-design og ny chassis-struktur.
Bilens design er en kombinasjon av formspråk inspirert av sportsbilen F-Type og Jaguars SUV-design. Kraftfullt hofteparti og heftige 21-tommers felger, som er tilgjengelig for første gang som tilvalg i denne klassen, understreker sportslige ambisjoner.

Fra 150 hk
Om motoriseringen lever opp til disse, gjenstår å finne ut i praksis, men bilen kommer i hvert fall med et utvalg Ingenium-motorer som på papiret fremstår som godt dimensjonert til bilen. Det dreier seg om tre diesel-maskiner (150 hk/380 Nm, 180 hk/430 Nm, 240 hk, 500Nm), og to som går på bensin (249 hk/365 Nm, 300 hk/400 Nm).
0-100 tar 10,1 sekunder med innstegsversjonen, mens 300-hesteren klarer øvelsen på 6,4 sekunder ifølge produsenten. Det aner oss at det finnes rom for en enda mer kraftfull toppversjon en gang i fremtiden, uten at Jaguar lover noe om dette nå.

Flest med 4x4 og automat
Firehjulsdrift er standard på alle versjoner, med unntak av den minste diesel-utgaven, som i grunnversjon leveres med bakhjulsdrift. Modellene med effekt fra 240 hester får 9-trinns automatgir som standard; de to minste dieselversjonene har 6-trinns manuell.
Selvsagt kommer den nye Jaguaren med det siste innen multimedia- og oppkoblingsmuligheter i tillegg til førerassistanse og sikkerhets-systemer som automatisk nødbrems med fotgjenger-gjenkjenning, skiltlesingsfunksjon, varsel om trafikk fra siden og lignende.
En 4G Wi-Fi hotspot-løsning for opptil åtte enheter er tilgjengelig.
Jaguar E-Pace kommer på markedet senhøstes.
Les også:
Test: Porsche Macan
Test: Jaguar XF
Test: Jaguar XE

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------