Elbil og veteranbil

BMWs første elbil kom for 46 år siden. Sjekk batteripakka

BMW 1602e ble spesiallaget til OL i München i 1972. Nylig var den på norgesbesøk, og vi har prøvekjørt den.

KORT PRØVETUR: Det er alltid gøy å kjøre klassiske biler, spesielt de som er noe utenom det vanlige. Foto: Jamieson Pothecary
KORT PRØVETUR: Det er alltid gøy å kjøre klassiske biler, spesielt de som er noe utenom det vanlige. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

Det var først og fremst en god porsjon nysgjerrighet som gjorde at BMW utviklet sin første elbil, BMW 1602e, som den gang ble brukt til å kjøre først i løypa under maraton og kappgang. Argumentet var at utøverne kunne løpe i frisk luft, uten en bil som lå foran og forurenset.

Hovedmålet var likevel å se om det var mulig å lage en elektrisk bil som kunne ta hånd om den daglige kjøringen for folk flest, som stort sett bestod av de kortere turene.

Og de var ikke alene. På dette tidspunktet gjorde stort sett alle de store tyske produsentene tilsvarende.

Ordinære bilbatterier

I dette tilfellet bestemte BMW at de skulle bruke ordinære bilbatterier som energilager, og satte derfor inn en pakke med tolv slike, og koblet dem deretter sammen til riktig spenning.

Vekten ble 350 kg, men i ettertid er batteriene naturligvis byttet til nyere batterier, og da av AGM-typen. Tanken i 1972 var at hele batteribanken kunne byttes.

Panseret på 02-en går derfor helt opp i 90 grader, og det er kroker for taljer eller annet som kan løfte ut hele pakken i en smekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer