Bobilsalg i Norge

Bobil-boomen fortsetter

For fjerde år på rad økte bobilsalget i Norge, melder Caravanbransjeforbundet.

SALGSTOPPEN: Sogn og Fjordane var blant fylkene med størst økning i bobilsalget i 2018, kun slått av ett annet fylke. Bildet viser en bobil på den nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet i førstnevnte fylke. Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix.
SALGSTOPPEN: Sogn og Fjordane var blant fylkene med størst økning i bobilsalget i 2018, kun slått av ett annet fylke. Bildet viser en bobil på den nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet i førstnevnte fylke. Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salgstallet for bobiler over 3,5 tonn økte med hele 30 prosent i 2018, og totalt økte salhet av nye bobiler med nesten 15 prosent, ifølge Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

I fjor ble det registrert 4.166 nye bobiler i Norge. Det betyr at for fjerde år på rad økte bobilsalget her til lands. Til sammenligning ble det solgt 2.772 nye bobiler i 2015, og i løpet av de siste 20 årene har salgsveksten vært enorm.

Salget av nye campingvogner, derimot, gikk ned med 3,6 prosent i 2018.

Lenger ned i saken kan du se hvilke fylker som hadde størst salgsvekst.

Fint skal det være

Det er de store og eksklusive bobilene som øker i popularitet, i alle fall ut fra fjorårstallene.

Bobilselger Tommy Østli ved Oslo Caravan bekrefter at norske bobilkunder velger større og dyrere biler oftere nå enn før.

- Kundene som kommer inn døra hos oss har tilsynelatende mer penger enn tidligere, samt økonomi til å investere i den komforten og størrelsen på bobilene de ønsker, sier Østli.

Og her skiller nordmenn seg fra andre europeere.

- Tyskere, franskmenn, italienere og øvrige europeere sverger nemlig til mindre og lettere by-bobiler og delintegrerte bobiler, forteller generalsekretær Geir Holm i NCB.

Pris på halvannen million

De store, eksklusive bobilene som øker mest her til lands, har gjerne en prislapp på 1,5 millioner kroner, ifølge Holm.

Disse bobilene er helintegrerte bobiler med god plass og mye utstyr, samt plass til å ta med seg både sykler, campingutstyr, fiskeutstyr og det de måtte ønske.

Majoriteten av den norske bobilkunden er et godt voksent ektepar med ordnet økonomi og som ønsker å bruke fritiden sin til å oppleve Norge og Europa.

Men, bobilkundene er ikke bare eldre ektepar i 60-årene, men også familier, legger bobilselger Østli til. Aktive familier har fått øynene opp for alle fordelene med å bruke bobil både til ferie og fritid den siste tiden.

Sjekk at førerkortet er i orden

Også Norges Automobil-forbund (Naf) ser at flere nordmenn ferierer i Norge og Norden, og mange av dem ser fordelen med å ha en hytte på hjul.

- Mange av de nye bobilistene er yngre folk som setter pris på å kunne reise rundt og stoppe der det passer uten å tenke på bolig, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf til Dinside.no.

Han understreker at det er viktig at de som vurderer bobil å sjekke om de har førerkort til å kjøre bobiler over 3,5 tonn.

Det er også viktig å kartlegge sånne ting som hvor du kan parkere bobilen, tømme do og spillvann, samt hvor du kan fylle vann og strøm til bobilen, legger Sødal til.

Fylkestoppen

Så, hvor er bobiler mest populære?

Her ser du hvilke fylker som hadde størst økning i salget av nye bobiler i 2018:

Fylke 2018 Økning
Oslo6972,50 %
Sogn og Fjordane8239 %
Aust-Agder10827,10 %
Akershus29824,20 %
Buskerud16121,10 %

Oslo hadde størst nedgang i prosent i 2017, men i fjor hadde fylket størst økning i prosent, påpeker NCB.

Og, her ser du fylkene som fikk flest nye bobileiere i fjor:

Fylke 2018 Økning
Møre og Romsdal43717,20 %
Trøndelag42716,70 %
Hordaland4274,70 %
Nordland38916,50 %
Rogaland3658,80 %
Troms29411,80 %

Både Møre og Romsdal og Trøndelag seiler opp som nye fylker med solid bobilinteresse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer