BØLLEOVERSIKT: Hvem kjører mest ulovlig?

Prikkestatistikken for 2004 er på plass og nordmenn samler prikker i høyt tempo. Foreløpig har ikke så mange mistet førerkortet på grunn av prikker, men regelverket er fortsatt ganske ferskt.

Publisert
Sist oppdatert

Systemet med prikkbelastning ble innført fra 1. januar 2004 og siden dengang har det fosset ut med prikker til norske førerkort. Totalt har Nordmenn sanket snaut 135.000 prikker i løpet av 2004. Dette er fordelt på i underkant av 95.000 saker. Over 97 prosent av årsakene til prikker skyldes fartsoverskridelser. Vi har ikke oversikt over hvor ofte fart kontrolleres i forhold til for eksempel kjøring mot rødt lys, ulovlig forbikjøring og brudd på vikeplikten, men mye tyder på at fart er sterkt prioritert.

Verstinger

Det er også noen politidistrikter som skiller seg kraftig ut. Spesielt på Romerike er det mange råkjørere. Her er det delt ut over 15.000 prikker. Hordaland, Rogaland og Vestfold utmerker seg også i negativ retning. Alle disse tre dirstriktene kan notere over 10.000 prikker hver. De høye tallene i disse distriktene kan skyldes både mye lovbrudd og mange kontroller.

1 og 2 prikker

Mesteparten av prikkene fordeler seg på bilister som har en og to prikker på førerkortet. Det skyldes nok i stor grad at systemet kun har vært i virksomhet i ett år. Først om tre år vi statistikken gi et godt bilde av hvordan status er i Norge. Som dere ser av tabellen er det bare to stykker som har oppnådd 8 prikker og mistet førerkortet. 8 stykker ligger i tillegg godt an til å bli fotgjengere innen kort tid. I tabellen under ser dere fordelingen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer