KOMMENTAR:

Bom på bom

37 milliarder kroner. Det er summen du og jeg har betalt bare i bompenger de siste fire årene. Nå blir det enda mer.

MYE VIL HA MER: I fjor betalte vi ni milliarder kroner i bommen. Til neste år er det det beregnet at vi skal betale 11 milliarder. Foto: NTB/Scanpix
MYE VIL HA MER: I fjor betalte vi ni milliarder kroner i bommen. Til neste år er det det beregnet at vi skal betale 11 milliarder. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

For å stykke opp den astronomiske summen – og gjøre den noe mer mulig å forstå – betyr det at staten har håvet inn 25,3 millioner kroner hver eneste dag fra norske bilister i løpet av denne perioden. Og det er bare i bompenger.

Jeg tør minne om dette kommer på toppen av mer enn 60 milliarder kroner for andre bilrelaterte avgifter hvert eneste år. Dessuten: Det er verdt å nevne at dette tallet også har økt dramatisk. I 2003 betalte vi 40 milliarder…

Noen betaler - andre tar «cred»

Mang en politiker slår seg på bringa, klipper snorer og åpner nye veistubber. Og de tar selvsagt all heder og ære. Men saken er den at det ikke settes i gang veiprosjekter her til lands uten at bilistene må betale. Dyrt. (Med unntak av to nye prosjekter i Troms, ifølge Nasjonal Transportplan.)

Som regel betaler bilistene minst 50 prosent. I enkelte tilfeller betaler bilistene faktisk hele 80 prosent av den totale kostnaden. Det er ren og skjær ekstra skatt. Eller bruksavgifter, som det så fint heter.

Så viser det seg: I flere av veiprosjektene er det lagt opp til at bilistene må betale mer i bompenger enn det selve veien koster.

Statens ansvar for å bygge infrastruktur er i stadig større grad overlatt og henvist til bilistenes lommebøker. I Oslo må sågar alle som passerer i bil, betale for sykkelfelt og sponsing av kollektivtransport, også.

I gjennomsnitt må du ut med 2550 kroner i bompenger dersom du kjører 15.000 kilometer i år, viser beregninger fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). I praksis er det jo sånn at noen betaler store summer årlig, mens andre kanskje slipper helt unna. Enten fordi de kjører elbil. Eller fordi de bor der der ikke er noen bommer i umiddelbar nærhet.

La oss legge til et nytt hull: Samme instans (OFV) har også nylig rapportert at veistandarden er blitt dårligere i ni norske fylker.

Øker til 11 milliarder

KRONERULLING: Dette skiltet blir stadig mer synlig langs norske veier. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRONERULLING: Dette skiltet blir stadig mer synlig langs norske veier. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Bare i fjor dro staten inn totalt 9,3 milliarder kroner i bompengeinntekter fra landets 62 bompengeprosjekter (totalt 210 bommer). Det er en økning på 828 millioner kroner (9,8 prosent) fra 2014. Men det stopper ikke er her: I statsbudsjettet for neste år er det lagt til grunn at bilistene skal bidra med 11 milliarder kroner til utbygging av riks- og fylkesveier. Det er en økning på ytterligere to milliarder!

Et eksempel på at det ikke vil noen ende ta: I august ble det endelig slutt på bompenger i Oslofjordtunnelen mellom Drøbak og Hurum. Men: Det var tre år på overtid. Fordi staten hadde søkt om dispensasjon. Og gleden viser seg å være kortvarig. Nå er staten i gang med byggetrinn 2 (et nytt tunnelløp) og da blir det bom igjen. Staten spytter inn 880 millioner. Mens vi bilister skal betale 1950 millioner i nye bompenger.

KOMMENTERER: Bilistene betaler 60 milliarder kroner i året i bilrelaterte avgifter. Neste år kommer det 11 bom-milliarder på toppen av dette, skriver motorredaktør i Aller Media, Espen Stensrud.
KOMMENTERER: Bilistene betaler 60 milliarder kroner i året i bilrelaterte avgifter. Neste år kommer det 11 bom-milliarder på toppen av dette, skriver motorredaktør i Aller Media, Espen Stensrud. Vis mer

Ni bommer på 68 km

Skal du kjøre en tur på E6 fra Oslo til Moelv, vil det koste deg snaut 250 kroner. På nye E39 fra Kristiansand til Vatlandstunnelen i Lyngdal vil det bli totalt ni bommer på 68 kilometer vei – når den en gang står ferdig. I sum: 207 kroner. Eller tre kroner pr. minutt. Kjører du lastebil, vil det koste 621 kroner!

Før er det innført piggdekkoblat, og i vinter vil vi også se såkalte miljødifferensierte bompenger. Det betyr at på dager med dårlig byluft, skrus satsene opp. I Oslo skal det koste 160 kroner. Fint for alle dem som ikke har noen alternativer...

Nylig leste jeg et ganske så godt understatement: «Før i tida ble bompenger kun brukt til å bygge ut vei. Nå blir de også brukt til å få deg til å la være å bruke veiene.»

Snart nok nå, eller?

LES OGSÅ:
Vil ha satelitter i stedet for bomstasjoner
Nå har bobilene fått billigere bompasseringer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer