Bom-sjokk i høstferien

Høstferien står for tur og mange tar bilen til fjells. Det kan bli dyrt.

DEN DYRESTE HYTTEVEIEN: Prisen i bommene har mange steder økt kraftig de to siste årene. Den klart dyreste hytteveien er E6 oppover Gudbrandsdalen. Kjører du dieselbil her, kan regningen bli på godt over 1000 kroner. Foto: Rune Korsvoll
DEN DYRESTE HYTTEVEIEN: Prisen i bommene har mange steder økt kraftig de to siste årene. Den klart dyreste hytteveien er E6 oppover Gudbrandsdalen. Kjører du dieselbil her, kan regningen bli på godt over 1000 kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bompengesatsene øker jevnt og trutt og uten at så mange får det med seg. Dette er ikke noe bomselskapene snakker veldig høyt om. Vi har sjekket prisen i bommene på tre typiske strekninger som folk i Oslo-, Bergen- og Trondheim-området kjører for å komme seg til fjells i høstferien.

Den desidert dyreste hytteveien er E6 oppover Gudbrandsdalen nordover fra Oslo. Her ligger hytteområdene tett i tett, med blant annet Sjusjøen, Hafjell og Kvitfjell.

Norges dyreste bomvei

Kjører du fra Sandvika utenfor Oslo til Otta og hjem igjen i en dieselbil, koster det deg nå 1052 kroner dersom du ikke har Autopass-avtale og bombrikke. Med bombrikke er prisen 721 kroner, ifølge Bompengekalkulator.no, som hevder å være den best oppdaterte i Norge.

HUSK DENNE: Elbilene har fått den kraftigste økningen i bompenger. Forsatt er det rabetter dersom de skaffer seg en slik brikke. Uten brikken, koster det omtrent det samme som for en bensinbil. Foto: Rune Korsvoll
HUSK DENNE: Elbilene har fått den kraftigste økningen i bompenger. Forsatt er det rabetter dersom de skaffer seg en slik brikke. Uten brikken, koster det omtrent det samme som for en bensinbil. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Da vi sjekket prisen i bommene før høstferien for to år siden, var prisen i bommene 858 kroner uten brikke og 613 med brikke. Det betyr at prisen har økt med nesten 200 kroner for deg med dieselbil uten brikke på to år.

Også for alle med bombrikke har prisene økt, men bare med rundt 100 kroner. Kjører du bensinbil er økningen omtrent den samme. Du kan sjekke alle prisene i tabellen under.

Bergen mot strømmen

Fra Stjørdal utenfor Trondheim til Oppdal er kostnadene for å passere bommene en del lavere, men prisen tur-retur for en dieselbil uten bombrikke har økt fra 244 til 414 kroner.

Bare Bergen går mot strømmen. Her er det ifølge bompengekalkulatoren blitt billigere enn for to år siden for alle som skal kjøre til Geilo i høstferien - rundt 90 kroner for en bensin- eller dieselbil uten brikke.

Elbil øker mest

Heller ikke elbilene har sluppet unna prisøkningene i bommene. Prosentvis er det disse som har fått den største smellen. I høstferien for to år siden betalte en elbileier med bombrikke 97 kroner for turen til hytta i Gudbrandsdalen. I dag er prisen 272 kroner.

Enda verre er det fra Stjørdal til Oppdal. For to år siden var det gratis for elbiler, i dag koster det 147 kroner med brikke. Uten brikke er prisen den samme som for en bensinbil. Kjører du elbil er det med andre ord svært mye penger å spare på å skaffe seg en Autopass-avtale.

ØKER KRAFTIG: VI har sett på bom-prisene i dag og i høstferien for to år siden. Konklusjonen er at prisen i bommene har økt kraftig de fleste stedene -både for bensin- og dieselbiler. Foto: NTB
ØKER KRAFTIG: VI har sett på bom-prisene i dag og i høstferien for to år siden. Konklusjonen er at prisen i bommene har økt kraftig de fleste stedene -både for bensin- og dieselbiler. Foto: NTB Vis mer

Fjerner bommer

Som en liten trøst til de som ofte kjører Gudbrandsdalen, er det planer for at to av de eksisterende bommene på E6 blir fjernet i løpet av høsten. Det gjelder blant annet bommen på strekningen forbi Gardermoen.

Lenger oppover i dalen vil det imidlertid bli enda dyrere. Prosjektet E6 Moelv - Lillehammer - Øyer, med blant annet ny bru over Mjøsa, er under planlegging. Her er det foreløpig få bommer, men etter hvert som de forskjellige strekningene blir ferdige kommer det nye.

Blir enda dyrere

Leder for strategi og bærekraft i Nye Veier, Arild Nygård, har tidligere bekreftet til Dinside at det ikke er noen endring i den bompengeproposisjonen som Stortinget har vedtatt:

- Vi planlegger fire nye bommer på d E6 nord for Moelv etter hvert som E6 bygges ut. Bommene blir plassert på Mjøsbrua, mellom Biri og Vingrom, mellom Øyresvika og Storhove og mellom Ensby og Øyer.

Så dyr er høstferien i bommene

Sandvika-Otta-retur (606 km)
Med AutopassUten Autopass
Bensinkr 710,- (600,-)kr 1028,- (830,-)
Dieselkr 721,- (613,-)kr 1052,- (858,-)
Elbilkr 272,- (97,-)kr 884,- (738,-)
Fyllingsdalen/Bergen-Geilo-retur (496 km)
Med AutopassUten Autopass
Bensinkr 299,- (378,-)kr 430,- (522,-)
Dieselkr 309,- (386,-)kr 454,- (542,-)
Elbilkr 138,- (177,-)kr 326,- (442.-)
Stjørdal-Oppdal-retur (296 km)
Med AutopassUten Autopass
Bensinkr 331,- (195,-)kr 414,- (244,-)
Dieselkr 331,- (195,-)kr 414,- (244,-)
Elbilkr 147,- (0,-)kr 414,- (244,-)

Kilde: Bompengekalkulator.no - 19. september 2023 og oktober 2021 i parentes.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer