Bompenger:

Bommen blir dyrere

Ifølge NRK vil bomringen i Oslo bli en god del dyrere i tiden framover.

SKRUS OPP: Det blir dyrere å passere bommene i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKRUS OPP: Det blir dyrere å passere bommene i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge ikke-navngitte kilder statskanalen har snakket med, vil økningen skje i to omganger. Den første er ventet å skje 1. september i år.

Kollektivpenger

De økte bomsatsene skal finansiere de nye kollektivsatsingene i Oslo – deriblant Fornebubanen.

Det mest sannsynlige er at bilistene må ut med mellom 30 og 40 prosent mer, ifølge NRK. Dette er et gjennomsnittstall og vil slå ut forskjellig for ulike typer bilister.

Det er ikke avklart hvordan økningen skal fordeles for eksempel mellom elbiler og fossilbiler, eller i og utenfor rushtid, skriver statskanalen.

Dyrt

Dette kommer altså i kjølvannet av rekordhøye priser på strøm og drivstoff. Mandag var prisen for et fat olje på 110 dollar, ifølge Business Insider. I forrige uke var prisen imidlertid oppe i 130 dollar.

Det er krigen i Ukraina som fører til de høye prisene, og i følge sjefanalytiker i Nordea Thina Saltvedt, er det umulig å si hvordan prisene vil bli påvirket i tiden som kommer.

– Det kommer helt an på politiske tiltak i tiden framover, sa Saltvedt da vi snakket med henne i forrige uke.

Saltvedt pekte på at Russland står for 5-6 prosent av eksporten av råolje på verdensmarkedet.

– I verden bruker vi 100 millioner fat råolje per dag. Russland står for eksport av mellom 5-6 millioner av disse. Om dette forsvinner fra et allerede presset marked, vil det ha stor effekt, forklarte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer