Har økt kraftig

Bompengene har eksplodert

Bompengebelastningen for de som bruker bil for å komme seg til jobb, er firedoblet på noen år. Bompenger til jobb er nå en utgift i nesten halvparten av husholdningene.

11 MILLIARDER: Statens inntekter fra bompengene økte til 11 milliarder kroner i 2019, viser den nye rapporten fra TØI. Foto: Rune Korsvoll
11 MILLIARDER: Statens inntekter fra bompengene økte til 11 milliarder kroner i 2019, viser den nye rapporten fra TØI. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er en ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) som viser dette. Forskerne har sett på takster, takstregler og utbredelsen av bomstasjoner i Norge for perioden 2005 til 2019.

For alle som er avhengig av å bruke bil til jobb eller til fritidsreiser, bekrefter rapporten noe som mange bileiere allerede har kjent på lommeboka.

Forskerne har fokusert primært på de fire store byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Nord-Jæren (området rundt Stavanger). Dataene viser at takstene har økt, flere bomstasjoner er blitt etablert, og rushtidsavgift, med tidsdifferensierte takster som er høyere i rushtid, er blitt innført.

11 milliarder kroner

Rapporten, som TØI har laget på oppdrag fra Statens vegvesen, viser at de årlige bompengeinntektene i Norge har økt fra rundt 3 milliarder kroner i 2005 til rundt 11 milliarder i 2018. De utgjør nå 18-19 prosent av de totale inntekter fra bilrelaterte skatter og avgifter. TØIs beregninger viser at en som bruker diesel- eller bensinbil til jobb, har fått mer enn en firedobling i utgifter til bompenger fra 4,4 kroner i 2005 til 19,8 kroner i 2019 i snitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer