Bompenger

Bompengene i Bergen kan femdobles grunnet luftkvalitet

Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.

VURDERER Å FEMDOBLE BOMPENGESATSENE: Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VURDERER Å FEMDOBLE BOMPENGESATSENE: Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti (Ap), til Bergensavisen torsdag kveld.

– Vi går nå inn i en helg som er ganske skummel, sier hun.

Om bompengesatsene øker, vil kommunen tilby gratis buss og bybane i tråd med bystyrets vedtak om en tiltakspakke mot luftforurensing.

I tillegg vurderer kommunen å innføre datokjøring, noe som innebærer at på datoer med partall er det bare personbiler med nummerskilt som ender på partall, som får lov til å kjøre innenfor ytre bompengering fra klokka 6 til 22, og tilsvarende for biler med oddetallsnummer på oddetallsdatoer.

Ideelle forhold for «giftlokket»

Årsaken er at det ventes et stort høytrykk som skal legge seg over hele Norge. Da blir det rolige vindforhold, noe som er «ideelt» for giftlokket når det samtidig knapt er meldt nedbør eller vind.

– Da synker den kalde luften helt ned til overflaten. Når det ikke er noe vind, så blir ikke den luften erstattet av annen luft, så da vil det etter hvert bygge seg opp forurensing fordi vi fortsetter å kjøre bil og styre på samtidig som det blir en del vedfyring, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til BA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer