Bompenger

Bompengene i Bergen kan femdobles grunnet luftkvalitet

Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.

VURDERER Å FEMDOBLE BOMPENGESATSENE: Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VURDERER Å FEMDOBLE BOMPENGESATSENE: Bergen kommune vurderer å femdoble bompengesatsene for å forhindre at det såkalte giftlokket legger seg over byen.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti (Ap), til Bergensavisen torsdag kveld.

– Vi går nå inn i en helg som er ganske skummel, sier hun.

Om bompengesatsene øker, vil kommunen tilby gratis buss og bybane i tråd med bystyrets vedtak om en tiltakspakke mot luftforurensing.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I tillegg vurderer kommunen å innføre datokjøring, noe som innebærer at på datoer med partall er det bare personbiler med nummerskilt som ender på partall, som får lov til å kjøre innenfor ytre bompengering fra klokka 6 til 22, og tilsvarende for biler med oddetallsnummer på oddetallsdatoer.

Ideelle forhold for «giftlokket»

Årsaken er at det ventes et stort høytrykk som skal legge seg over hele Norge. Da blir det rolige vindforhold, noe som er «ideelt» for giftlokket når det samtidig knapt er meldt nedbør eller vind.

– Da synker den kalde luften helt ned til overflaten. Når det ikke er noe vind, så blir ikke den luften erstattet av annen luft, så da vil det etter hvert bygge seg opp forurensing fordi vi fortsetter å kjøre bil og styre på samtidig som det blir en del vedfyring, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til BA.

Flere tiltak mot lokal luftforurensing

Dette er ikke det første tiltaket Bergen kommune eventuelt innfører for å bedre luftkvaliteten:

I fjor vedtok Bergen kommune å forby bruk av ildsteder som er eldre enn fra 1998. Dette fordi forurensing fra vedfyring i gamle ildsteder er en stor kilde til lokal luftforurensing i Bergen.

Forbudet ble vedtatt i slutten av november 2017, og vil gjelde fra 1. januar 2021.

Det blir da forbudt å fyre med ikke-rentbrennende ildsteder i kommunen.

Dette er åpne peiser, oljefyrte ildsteder og ved- og koksovner installert før 1998.

Det blir ikke forbudt å ha en gammel ovn – men det blir forbudt å fyre i den.

Det er imidlertid unntak for antikvariske ovner fra før 1940.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer