NAF knallhardt ut mot bompenger:

- Bompenger rammer dem med de laveste inntektene hardt

Nær 40 prosent av dem med lavest inntekt får utfordringer om bompengene øker med oppimot 500 kroner måneden.

MOT BOMPENGER: I november i fjor aksjonerte folk i Fredrikstad mot bompenger, noe folk har gjort også i andre store norske byer. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MOT BOMPENGER: I november i fjor aksjonerte folk i Fredrikstad mot bompenger, noe folk har gjort også i andre store norske byer. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse fra NAF slår fast at økte bompenger rammer usosialt.

- Økte bompenger rammer dem med lavest inntekt hardt. Samtidig settes det opp stadig flere bomstasjoner. Dette kan ikke fortsette, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF i en pressemelding.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Camilla Ryste i NAF mener bompenger er usosialt. Foto: NAF
KOMMUNIKASJONSSJEF: Camilla Ryste i NAF mener bompenger er usosialt. Foto: NAF Vis mer

NAF har undersøkt hvor mye bompenge-regningen kan øke i måneden før det blir en utfordring for familieøkonomien til folk.

39 prosent, nesten to av fem, av dem med de aller laveste inntektene sier en bompengeøkning på null til 499 kroner i måneden blir en utfordring for økonomien til husholdningen.

Se alle svarene fra undersøkelsen lenger ned i saken.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Økende forskjeller

Faktisk er det så mange som én av fire (23 prosent) av samtlige personer i undersøkelsen - altså alle inntektsgrupper - som mener at en økning på mellom ingenting og 499 kroner i måneden vil være en utfordring for husholdningens økonomi.

- Det er et høyt tall for hele gruppa også. Inntil 500 kroner i måneden er drøye 20 kroner dagen, som merkes på økonomien. Det er penger folk må ta fra andre ting. Det gjelder alle inntektsgrupper – men aller mest for dem med de laveste inntektene, sier Ryste til Dinside.

Stortinget har nå Fordelings-meldingen fra regjeringen til behandling. For NAF er det viktig at politikerne ser at avgiftspolitikken kan legge en ekstra økonomisk byrde på de som har lite fra før.

- Forskjellene i Norge øker, og bompenger er en avgift som ikke tar hensyn til hvor mye du har i lommeboka. En utvikling der de som har minst ikke har råd til å bruke bil, er en utvikling NAF vil advare kraftig mot. Det vil være sterkt urettferdig, sier Ryste.

Fakta om undersøkelsen:

  • Undersøkelsen er gjennomført av TNS Kantar for NAF.
  • Antall respondenter i under-søkelsen er 777 (914 intervjuer, hvorav 777 kan plasseres etter inntekt).
  • Respondentene er trukket fra 107 norske kommuner, som ligger i eller ved områder som har eller skal få bompenger.
  • Husholdningens inntekter er korrigert for familiestørrelse etter en normert EU-skala.

Kilde: NAF

Ny bom-rekord

- Økte bompenger kan tvinge dem med de laveste inntektene til å prioritere bort andre ting for å få råd til bompenger, eller til å slutte å kjøre. Vil vi ha det slik at de med dårligst råd ikke kan bruke bil når de trenger det, spør Ryste.

Ni nye bompengeprosjekter skal starte opp i løpet av 2019, i tillegg til en rekke nye bomstasjoner i Oslo og Bergen. I 2019 setter Norge ny rekord i bompenger når myndighetene krever inn 13 milliarder i bompenger, ifølge beregninger fra Statens vegvesen. Det er en økning på rundt 2,5 milliarder på to år.

Hvor mye kan bompenge-utgiftene øke med i måneden før det blir en utfordring for husholdningens økonomi?
Mnd. bompenge-økning Totalt Lavest Lav Middel1 Middel2 Høy Høyest
0 - 499,-23 %39 %29%18 %22 %22%15 %
500 - 999,-14 %19 %19%15 %14 %8 %10 %
1000 - 1499,-11 %8 %15%17 %9 %14 %9 %
1500 - 1999,-4 %0 %3 %6 %5 %7 %3 %
2000 - 2499,-2 %0 %1 %2 %3 %4 %2 %
2500,- eller mer8 %0 %4 %6 %9 %11 %18 %
Vet ikke37 %34 %28 %36 %38 %32 %42 %
Antall intervju91464143163162122123

Tabellen viser hvor stor andel i hver av de seks inntekts-klassene (lavest, lav, middel 1, middel 2, høy og høyest) som synes gitt månedlig økning i bompenger gir utfordring for husholdningens økonomi.

Bilbruk endrer seg med inntekten

Undersøkelsen fra NAF viser også at det er store forskjeller på hvor mye de med lav og høy inntekt bruker bil og hvor ofte de passerer bomstasjoner. 57 prosent av de med lavest inntekt bruker jevnlig bil i sin hverdagsreise, og 48 prosent bruker buss jevnlig. Forskjellen fra de med de høyeste inntektene er stor. Her bruker 80 prosent bil og 29 prosent buss jevnlig.

- Det må ikke bli slik at de med de med de laveste inntektene presses bort fra veiene for å gi plass til de med god råd. Det er ikke lommeboka som avgjør om du har behov for bil på hverdagsreisen din, sier Ryste.

Samferdselsminister Jon Georg Dale og samferdselsdepartementet har foreløpig ikke kommet tilbake til Dinside med kommentar til denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer