Bør SUVer forbys?

Store SUVer elskes og hates. I Sveits går det mot folkeavstemming. Tema: Skal versting-SUVene rett og slett forbys? Hva mener du?

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Sveriges Radios nettsider har sveitsiske miljøvernere satt seg fore å forby salget av SUVer og andre personbiler som slipper ut mer enn 250 gram CO2 per kilometer. Nå har de klart å samle inn mer enn 100.000 underskrifter til støtte for kravet om folkeavstemming. Ifølge Sveriges Radio viser meningsmålinger at miljøvernerne faktisk vil kunne vinne en slik avstemming.

Excursion, Cayenne og Range Rover

Det hele begynte kanskje i 1999, da en amerikansk miljøorganisasjon tildelte Ford en spesielt opprettet Exxon Valdez-pris i sammenheng med at bilprodusenten lanserte monster-SUVen Ford Excursion. Siden den gang har det blitt langt mer fokus på miljø, noe ikke minst Al Gore har bidratt til. I Europa har Porsche Cayenne og Land Rover Range Rover blitt to av de viktigste symbolene på håpløst drivstofftørste biler som kjøres av rike personer som tilsynelatende er svært lite opptatt av lokal luftkvalitet og global oppvarming.

Enormt forbruk

Porsche Cayenne Turbo tilbyr ikke mer plass enn en normal familiestasjonsvogn, men forbruker 1,49 liter bensin per mil og slipper ut voldsomme 358 gram CO2 per kilometer. Og da snakker vi om blandet kjøring. Ved bykjøring forbruker bilen 2,25 liter på mila - for ikke å snakke om hvor mye den lemper i seg ved hard landeveiskjøring eller oppunder topphastighet (275 km/t) på autobahn. Da dreier det seg ikke lenger bare om gram, men om kilo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer