Ulovlig å bruke mobiltelefon mens du kjører bil

Bota tredobles!

I dag bestemte regjeringen seg for å stramme inn reglene for bruk av mobiltelefon i bil.

BOTA TREDOBLES: Fra nyttår vil det koste 5000 kroner og tre prikker, om du blir tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum
BOTA TREDOBLES: Fra nyttår vil det koste 5000 kroner og tre prikker, om du blir tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår kan du straffes med 5000 kroner og tre prikker på førerkortet, om du bruker mobiltelefon mens du kjører bil. Dette melder samferdselsdepartementet fredag.

- Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen når man kjører bil. Det har vært forbudt siden 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører. Derfor øker vi å bøtene til 5.000 kroner og prikkene fra to til tre om en blir tatt med mobilen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

STRENGERE: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) og regjeringen har i dag bestemt seg for å innføre strengere sanksjoner for dem som bryter forbudet om mobiltelefonbruk under kjøring av bil. Foto: Øystein B. Fossum
STRENGERE: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) og regjeringen har i dag bestemt seg for å innføre strengere sanksjoner for dem som bryter forbudet om mobiltelefonbruk under kjøring av bil. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Det er nær en tredobling av bota, som i dag er på 1700 kroner. I tillegg legges det altså til én prikk på førerkortet, som fra før var to.

Om man får åtte prikker eller mer i løpet tre år, betyr det tap av førerkortet.

ACTIBUMP: Her ser du Norges aller første smarte fartsdump. Actibump er utviklet og testet i Sverige, hvor det allerede har vært i bruk i 10 år. Video: Linus Kristoffer Størbu Vis mer

Etterspurt

Lenge har utrykningspolitiet (UP), politikere, forsikringsselskaper, Trygg Trafikk og andre krevd strengere sanksjoner for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet.

UP-sjef Steven Hasseldal er strålende fornøyd med at de endelig har blitt hørt.

– 1700 kroner er lavt, og det kan virke som det ikke er tilstrekkelig avskrekkende for folk. Det var helt riktig å heve satsen nå, sier han til Dinside.

FORNØYD: UP-sjef Steven Hasseldal er glad det innføres strengere sanksjoner mot ulovlig mobiltelefonbruk i bilen.
FORNØYD: UP-sjef Steven Hasseldal er glad det innføres strengere sanksjoner mot ulovlig mobiltelefonbruk i bilen. Vis mer

– 5000 kroner og tre prikker vil føre til at folk tenker seg nøyere om nå.

– Du synes ikke at det burde vært enda strengere?

– Nei. Vi har foreslått 5000. Det tror vi er riktig nivå, sier Hasseldal.

Disse aldersgruppene sjekker mobilen mens de kjører

18-29 år:67 prosent
30-39 år:66 prosent
40-49 år:59 prosent
50-59 år:38 prosent
60+:15 prosent

Kilde: Frendeundersøkesen

Her bor de som sjekker mobilen bak rattet

Vestlandet: 46 prosent
Oslo: 45 prosent
Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 44 prosent
Østlandet: 42 prosent
Midt-Norge: 41 prosent
Nord-Norge: 38 prosent

Kilde: Frendeundersøkesen

Gjelder ikke bilskjermen

Det mange ser på som enda mer trafikkfarlig, de moderne skjermene i nyere biler, blir ikke straffbart å benytte under kjøring.

– Vi ser at det er farlig å benytte disse under kjøring, men et slikt forbud vil vært vanskelig å overholde, forklarer Steven Hasseldal.

Veldig fornøyd

Det er imidlertid flere som setter pris på strengere mobilregler. Personskadeforbundet (LTN) mener dette er et tydelig signal på at ministeren ønsker å sette trafikksikkerheten fremst.

– Vi er kjempeglad for dette! Ikke minst at man understreker at du og jeg som trafikanter gjennom å ta ansvar for vår egen atferd er viktige bidrag til økt trafikksikkerhet. At vi som trafikanter faktisk kommer frem er langt viktigere enn rask fremkommelighet, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer