Ulovlig å bruke mobiltelefon mens du kjører bil

Bota tredobles!

I dag bestemte regjeringen seg for å stramme inn reglene for bruk av mobiltelefon i bil.

BOTA TREDOBLES: Fra nyttår vil det koste 5000 kroner og tre prikker, om du blir tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum
BOTA TREDOBLES: Fra nyttår vil det koste 5000 kroner og tre prikker, om du blir tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår kan du straffes med 5000 kroner og tre prikker på førerkortet, om du bruker mobiltelefon mens du kjører bil. Dette melder samferdselsdepartementet fredag.

- Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen når man kjører bil. Det har vært forbudt siden 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører. Derfor øker vi å bøtene til 5.000 kroner og prikkene fra to til tre om en blir tatt med mobilen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Det er nær en tredobling av bota, som i dag er på 1700 kroner. I tillegg legges det altså til én prikk på førerkortet, som fra før var to.

Om man får åtte prikker eller mer i løpet tre år, betyr det tap av førerkortet.

Etterspurt

Lenge har utrykningspolitiet (UP), politikere, forsikringsselskaper, Trygg Trafikk og andre krevd strengere sanksjoner for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet.

UP-sjef Steven Hasseldal er strålende fornøyd med at de endelig har blitt hørt.

– 1700 kroner er lavt, og det kan virke som det ikke er tilstrekkelig avskrekkende for folk. Det var helt riktig å heve satsen nå, sier han til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.