ISA: Nå kommer «fartssperre» på alle nye biler

– Bråbrems vil være farlig

I 2022 skal alle nye biler i EU være utstyrt med avansert fartshjelper-system. Spørsmålet er om denne teknologien er god nok i dag.

PÅBUDT I 2022: Mange nye personbiler kan allerede i dag lese trafikkskilter og tilpasse farten etter disse. Problemet er at bilene eller GPS-systemet kan varsle feil fartsgrense, noe som potensielt kan føre til at bilen bremser ned der den ikke skal gjøre det. Foto: Øystein B. Fossum
PÅBUDT I 2022: Mange nye personbiler kan allerede i dag lese trafikkskilter og tilpasse farten etter disse. Problemet er at bilene eller GPS-systemet kan varsle feil fartsgrense, noe som potensielt kan føre til at bilen bremser ned der den ikke skal gjøre det. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må forvente at bilprodusentene klarer å lage bedre systemer innen fartssperren innføres. Det må de for at dette skal fungere som det skal.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Dinside.

Forrige uke kom nyheten om det nye EU-direktivet som sier at alle nye personbiler skal ha såkalt ISA (Intelligent Speed Assistant/Intelligent Farts-Assistent), på folkemunne kalt «fartssperre», fra 1. januar 2022.

Problemet er imidlertid at teknologien virker å ikke være helt på plass for at systemet skal være trafikksikkert - ennå.

– Per i dag er ikke systemene for skiltgjenkjenning gode nok, og de varierer mye mellom bilmerkene, mener Sødal, som via Norges største bileierorganisasjon representerer svært mange nordmenn.

«Fartssperre» er feil

Men la oss gå litt nærmere inn på hva dette egentlig er. Som Sødal og andre i bransjen vet, er ikke ISA noen fartssperre.

Ifølge Statens vegvesen blir det dessuten fullt mulig å slå av systemet, og til enhver tid skal det være mulig å overstyre det manuelt av føreren. Som forkortelsen sier, er det snakk om en intelligent fartsassistent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer