Må på verksted

Brannfare i disse bilene

Hyundai, Kia, Audi, Mercedes og Volvo kaller tilbake 1,7 millioner biler på grunn av fare for brann i motorrommet. I Renault Zoe kan batteriet overopphete og starte brann.

FLERE BILBRANNER: Antall bilbranner øker og stadig oftere må bilprodusentene kalle tilbake biler for å utbedre feil som kan starte brann. Foto: If
FLERE BILBRANNER: Antall bilbranner øker og stadig oftere må bilprodusentene kalle tilbake biler for å utbedre feil som kan starte brann. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor måtte 38 bilmodeller tilbake på verksted for å utbedre feil som kunne føre til brann. Kunder med Volvo, BMW og Mercedes var hardest rammet. Problemene fortsetter tydeligvis i 2020, for bare de to siste månedene er det kommet varsler om at mer enn 25 bilmodeller må tilbake på verksted for å utbedre feil som kan føre til brann.

Det er EU-kommisjonen organ Rapex Rapid Alert System, som holder kontroll på tilbakekallinger av produkter med farlige feil, herunder biler.

Volvo hardt rammet

Volvo, som det siste året har måttet kalle tilbake flere millioner biler på grunn av diesellekkasje og manifold som kan smelte, samt feil på bremser og setebelter, varslet 17. juli at 370.000 biler kalles tilbake etter at det er oppdaget problemer med kjølesystemet.

OVEROPPHENTING: Volvo kaller tilbake ti modeler for å utbedre en feil på kjølesystemet. Foto: Volvo
OVEROPPHENTING: Volvo kaller tilbake ti modeler for å utbedre en feil på kjølesystemet. Foto: Volvo Vis mer

Etter fylling av kjølevæske kan det danne seg luftbobler i anlegget, noe som igjen kan medføre overoppheting av motoren. Brann i motorrommet som følge av dette kan ikke utelukkes, bekrefter en talsmann for Volvo til nettstedet asp.de.

De berørte modellene er S60 og V60 inkludert Cross Country-utgavene, V40 inkludert Cross Country, S80, V70 inkludert XC70 og SUV-en XC60, produsert mellom 2014 og 2017.

Omtrent samtidig varslet Mercedes om problemer med sin E-, S, og G-klasse produsert i 2018 og 2019. Ledningen som sørger for olje til turboen til motoren kan lekke. Dette kan igjen føre til at olje kommer i kontakt med varme komponenter i motorrommet og starte en brann. Hvor mange biler som må tilbake på verksted, har vi ennå ikke fått klarhet i.

VARM OLJE: Mercedes kaller tilbake flere modeller som kan ha lekkasje av olje fra turboladeren. Foto: Rune Korsvoll
VARM OLJE: Mercedes kaller tilbake flere modeller som kan ha lekkasje av olje fra turboladeren. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Fuktighet kortslutter

I begynnelsen av juli kunngjorde Kia og Hyundai at de kaller tilbake 835.000 eldre biler over hele verden, på grunn av problemer med et relé som styrer ABS-bremser og antisladdsystemet på bilene. Det er oppdaget at fuktighet kan trenge inn i releet, noe som kan medføre kortslutning og brann.

- Det er en risiko for brann i motorrommet, sier en talsmann for Hyundai i Tyskland til Rapex, Han forteller at et relé vil bli byttet for å unngå at ABS-systemet ikke skal kunne aktiveres etter at tenningen er slått av.

Denne tilbakekallingen gjelder modellene Hyundai Santa Fe (produsert fra 2005 til september 2009), Kia Carnival (fra 2005 til 2009) og Kia Sorrento (fra 2005 til 2008).

KORTSLUTTER: Fuktighet som trenger inn i et elektrisk relé kan føre til kortslutning og brann hos Hyundai og Kia. Foto: Rune Korsvoll
KORTSLUTTER: Fuktighet som trenger inn i et elektrisk relé kan føre til kortslutning og brann hos Hyundai og Kia. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Audi bytter startmotor

Problemer med kontrollenheten til ABS-systemet er for øvrig ikke noe nytt for Hyundai. I juni ble Hyundai i30, produsert mellom 2007 og 2012, kalt tilbake av samme årsak.

Bilene som Audi nå kaller tilbake er av nyere årganger og produsert mellom mai 2017 og mars 2020. Totalt må 530.000 biler med såkalt mild-hybrid drivverk tilbake på verksted. Det gjelder modellene A4, A5, A6, A7 og Q5. Årsaken er at fuktighet kan trenge inn i den elektriske startmotoren og forårsake kortslutning. Dette igjen kan starte en brann i motorrommet. Audi opplyser at de så langt ikke har hatt noen skader på biler eller mennesker som følge av denne feilen.

BYTTE STARTER-MOTOR: Fuktighet kan trenge inn og kortslutte startermotoren på 530.000 nyere Audi-modeller. Foto: Rune Korsvoll
BYTTE STARTER-MOTOR: Fuktighet kan trenge inn og kortslutte startermotoren på 530.000 nyere Audi-modeller. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Batterifeil på Zoe

Sammenliknet med tilbakekallingene til Audi, Hyundai og Kia, er det relativt få eksemplarer av elektriske Renault Zoe som må tilbake på verksted. Det dreier seg om biler produsert mellom 23. september og 18. desember i fjor. Problemet er en produksjonsfeil i batteriet som kan føre til kortslutning. Dette igjen kan skade det elektriske systemet og øke faren for brann.

I januar i år, måneden da de fleste av de aktuelle bilene ble solgt i Norge, leverte Renault-forhandlerne ut 553 nye Zoe til kunder.

Alle tilbakekallinger finner du på nettstedet car-recalls.eu, som oppdateres ukentlig.

Utbedringer som følge av slike tilbakekallinger skjer normalt uten kostnader for kundene. Bileierne vil få beskjed om dette, eller utbedringene utføres i forbindelse med service. På biler som er bruktimportert til Norge, har ikke alltid importøren oversikt over hvem som eier de aktuelle bilene. I slike tilfeller bør eieren selv ta kontakt med en merkeforhandler.

BATTERI-PROBLEM: Elektriske Renault Zoe, produsert på slutten av fjoråret, kan ha feil på batteriet. Foto: Renault
BATTERI-PROBLEM: Elektriske Renault Zoe, produsert på slutten av fjoråret, kan ha feil på batteriet. Foto: Renault Vis mer

Avanserte biler og salting

Det er svært dramatisk når bilen begynner å brenne. De siste årene har altså antall bilbranner økt jevnt og trutt i Norge – fra 3291 i 2016 til 3467 i 2019. Verre er økningen i forsikrings-utbetalingene. De økte fra 196 til 266 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

Noen enkelt årsak til økningen kan ikke forsikringsselskapene peke på. De setter skylden på mer avanserte biler med mer elektrisk utstyr, i kombinasjon med mer salting på veiene. Men også bileierne får litt av skylden fordi de er dårligere til å vedlikeholde bilene sine med blant annet motorvask. I et skittent motorrom er sannsynligheten for brann større enn i et rent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer