Ikke lad disse hjemme

Brannfare i flere elbiler og hybrider

Ford og BMW kaller tilbake flere av sine ladbare hybridbiler på grunn av brannfare. I tillegg må alle Opel Ampera-e sjekkes.

BATTERI-PROBLEMER: Problemer med høyspennings-batteriene fører til at mange ladbare hybrider og elbiler nå må tilbake på verksted for sjekk. I verste fall kan bilene begynne å brenne. Foto: If
BATTERI-PROBLEMER: Problemer med høyspennings-batteriene fører til at mange ladbare hybrider og elbiler nå må tilbake på verksted for sjekk. I verste fall kan bilene begynne å brenne. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene av det gamle året kom det flere varsler om tilbakekalling av ladbare biler. Problemer med høyspent-batteriene kan føre til brann.

Allerede i august ble det kjent at det kunne oppstå feil på Ford nye, ladbare SUV Kuga hybrid. Utluftingen fra batteriet kan i noen tilfeller ha feil, slik at batteriet kan overopphete og begynne å brenne. Problemene omfatter 27 000 biler som ble bygget før 26. juni 2020.

- Må ikke lades

Kuga PHEV ble introdusert i Norge i mai i fjor og Ford rakk å selge i underkant av 600 biler før feilen ble oppdaget.

- I det høyst usannsynlige tilfellet at bilens høyspenningsbatteri eller ladekontroll-komponenter får et teknisk problem, kan det være nødvendig at batteriet frigjør trykk og varme gasser. I ytterste konsekvens kan det skje at overopphetede batterier, under visse omstendigheter kan føre til brann i batteriområdet, skriver Ford Norges informasjonssjef Anne Sønsteby i en melding.

I meldingen fra Ford oppfordres eiere av en slik bil til ikke å lade bilene sine eksternt før batteriet er sjekket. Bilen kan ellers kjøres som normalt. I Sverige er det registrert fire branner i Ford Kuga. Det er ingen kjente tilfeller i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer