Bråstopp i Sverige

Kutter bonusordning for elbil. - Ikke lenger forsvarlig, sier den svenske regjeringen.

BLIR DYRERE: Ladbare hybridbiler og elbiler blir dyrere i Sverige etter regjeringens beslutning. Foto: NTB
BLIR DYRERE: Ladbare hybridbiler og elbiler blir dyrere i Sverige etter regjeringens beslutning. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter den svenske regjeringen i en pressemelding.

Den svenske regjeringen forklarer at ordningen droppes fordi kostnaden ved å kjøre lavutslippsbil kan sammenliknes med å kjøre diesel- eller bensinbil.

- En statlig støtte av markedsintroduksjon er derfor ikke lenger forsvarlig, heter det i pressemeldingen.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av den svenske regjeringens forslag til statsbudsjettet, som gikk ut på å droppe utbetalingen av statlig klimabonus til svenske kjøpere av ladbare hybridbiler og elbiler.

For mandag la den svenske regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjettet for 2023, og potensielle elbilkunder ble gitt en overraskende kort frist på seg: bestill senest i løpet av tirsdag 8. november for å motta bonusen.

I praksis betyr det at om du bestilte elbil eller en ladbar hybridbil i dag får du bonusen, mens om du bestiller dagen etter vil du gå glipp av bonusen.

I fire år har svensker fått tilbakebetalt inntil 70 000 kroner ved kjøp av elbil, for elbiler mellom 280 000 og 700 000 kroner. Ifølge regjeringen klassifiseres halvparten av nybilsalget i Sverige som klimabonusbiler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.