Trafikkontroll

Bråstopp: - Skuffet og skremt

Han hadde ikke førerkort og kjørte med et usikret spedbarn da han ble stoppet. Likevel spurte familiefaren om å kjøre videre.

- SKUFFET: Inspektør ved Statens vegvesen, Ken-Robert Paulsen, avdekket det ene lovbruddet etter det andre da han kontrollerte en bil tirsdag. Foto: Privat
- SKUFFET: Inspektør ved Statens vegvesen, Ken-Robert Paulsen, avdekket det ene lovbruddet etter det andre da han kontrollerte en bil tirsdag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 10. oktober ble en dag inspektør Ken-Robert Paulsen ved Statens vegvesen ikke kommer til å glemme med det første.

Han utførte trafikkontroller ved blant annet Fetsund i Lillestrøm kommune, og hadde bare en bil igjen å kontrollere før han skulle bli ferdig for dagen.

Det ble en nedslående avrunding på en ellers oppløftende dag for veivesenet, skriver Indre Akershus Blad, som omtalte saken først.

Da Paulsen spurte sjåføren om førerkort, svarte vedkommende at han ikke hadde det.

- Sjåføren sa at han aldri hadde hatt førerkort. Han nevnte selv han skulle ha oppkjøring om to uker, forteller Paulsen til DinSide.

BLE STOPPET: Inspektøren ved Statens vegvesen avdukket flere lovbrudd under kontrollen. Foto: Statens vegvesen
BLE STOPPET: Inspektøren ved Statens vegvesen avdukket flere lovbrudd under kontrollen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Men det stoppet ikke der.

Kjørte med usikret spedbarn

Det var fem personer i bilen. Noe av det første inspektøren la merke til da kjøretøyet stoppet, var et lite spedbarn som lå i et barnesete bak i bilen.

- Barnesetet var sikret med sikkerhetsbelte, men spedbarnet var ikke det, forteller Paulsen.

Han spurte sjåføren om det var hans barn, noe vedkommende bekreftet at det var.

- Han sa at de hadde forsøkt å sikre barnet, men vi så at det ikke hadde blitt gjort et spesielt forsøk på sikring, sier inspektøren.

Ved siden av spedbarnet satt det også to mindreårige, men bare en av dem benyttet seg av belte.

Paulsen tok en prat om det å kjøre uten gyldig førerkort, samt ikke sikre et barn i bilen med familiefaren. Videre sa inspektøren at sjåføren måtte ringe noen som kunne komme og kjøre bilen hjem igjen.

- Det så ut som at han tok beskjeden til etterretning. Men så spør han om å få lov til å kjøre hjem selv, forteller Paulsen.

SIKKERHET I BIL: Å ikke bruke bilbelte kan føre til fatale konsekvenser, men det kan også feil bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Får ikke tatt oppkjøringen

Det er et spørsmål inspektøren får svært sjeldent, forteller han.

- Da spurte jeg om han forsto alvorlighetsgraden av å kjøre uten førerkort og ikke sikre barnet sitt, men jeg fikk ikke en god forklaring, forteller Paulsen.

Familiefaren ble anmeldt for å kjøre uten gyldig førerrett, samt for å kjøre uten å sikre barnet i bilen. Vanligvis fører dette til en bot på 2300 kroner og to prikker på førerkortet.

- Men han hadde ikke førerkort, så det må politiet forholde seg til, forklarer Paulsen.

Sjåføren ble også informert om at han ikke får gjennomført den planlagte oppkjøringen.

Den ene mindreårige som heller ikke var sikret i bilen, fikk også en bot på 1500 kroner. Det er gebyret du får som passasjer fra du er 15 år dersom du ikke har på sikkerhetsbelte, opplyser inspektøren ved Statens vegvesen.

- Skuffet og skremt

Paulsen synes det er vanskelig å si noe om familiefaren kjørte hjem selv uansett.

- Men jeg håper inderlig at han forsto alvoret og ventet der til noen kom og hentet bilen. Vi jobber jo tross alt for nullvisjonen, understreker han.

Inspektøren beskriver veien de hadde kontroll ved som trafikkert, og poengterer at det er viktig å bruke belte - både på seg selv og andre passasjerer i bilen, samt ha førerrett når en kjører.

- Jeg blir skuffet, men også skremt når en fører velger å kjøre uten førerkort og ikke sikrer spedbarnet sitt, sier Paulsen.

På spørsmål om hvor ofte de opplever slikt, svarer han at det heldigvis ikke er ofte.

- Vi kommer over førere som ikke har førerkort innimellom, men det er mye sjeldnere at dem som blir stoppet venter på oppkjøring. Det er jeg glad for, sier inspektøren ved Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer