Brekjøring på Island

Hvis du ikke setter merker andre steder enn i snøen kan du kjøre stort sett hvor du vil på Island.

Publisert
Sist oppdatert

ISLAND (DinSide Motor): Du har sikkert sett dem før, firehjulstrekkere som er ribbet for karosseri for at det skal bli plass til dekk i ekstreme dimensjoner. På Island har de holdt på i mange år med en ganske spesiell form for terrengkjøring, de bygger om bilene så de skal kunne flyte oppe på snøen. Marktrykket for disse bilene er som såletrykket av en normalbygd mann.

God plass

Halvparten av Islands befolkning bor i området rundt Reykjavik, resten bor langs andre deler av kysten. Store deler av innlandet på den 103.000 kvadratkilometer store øya er helt ubebodd. Hele vinterhalvåret er veiene langs kysten eneste mulighet, men godt utpå sommeren åpner mulighetene for å krysse innlandet. Islendingene er vant til å forholde seg til skiftende værforhold, og oppslag på lokalbutikken forteller om tilstanden for veiene i området.

Behovet for å kunne ferdes over snø på en enkel måte har resultert i den spesielle formen ombygninger som de gjør på bilene. Utviklingen av kjøretøyene startet med redningskorps, kraftutbyggere og entusiaster som eksperimenterte med forskjellige type dekk for best mulig fremkommelighet. En kombinasjon av motorkraft, balanse og dekkstørrelse gjør at dagens ombygde biler har en utrolig flyteevne i snøen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer