Bremsestopp

Feil på bremser kan lett bli et spørsmål om å være eller ikke være, både for deg og de rundt deg. Febrilsk pumping på bremsepedalen og en avskyelig lang bremselengde er ikke normalt! Sjekk bremsevæsken.

Bremsestopp
Publisert

De første symptomene på at noe er galt med bremsesystemet ditt, er hvis du må pumpe med bremsepedalen gjentatte ganger for å få bilen til å stoppe. Dette kan skyldes flere ting, blant annet lavt bremsevæskenivå, nedslitte bremseklosser, eller luftbobler i bremsevæsken. Kjennes pedalen i tillegg "svampete" ut i stedet for fast, finner du mest sannsynlig årsaken til problemene i form av luftbobler i bremsevæsken.

Hjertet i prosessen

Alle moderne biler av i dag bruker et bremsesystem som er bygget på hydraulikk-prinsippet, altså at det involverer væske og trykk. Dette systemet er selve kjernen i systemet; fungerer ikke dette, vil heller ikke bremseklossene kunne reagere og iverksette det siste steget i bremseprosessen.

Væskens to hovedoppgaver

Bremsevæsken er hovedkomponenten i dette hydrauliske systemet. Denne væsken har to hovedoppgaver; å suge til seg varme, og å transportere trykk. Når du tråkker på bremsepedalen, frakter bremsevæsken dette trykket til bremsene, og disse hugger til med samme trykkstyrke som det du produserte.

Det som faktisk skjer under oppbremsing, er at bevegelsesenergien omgjøres til varme, slik at bilen ikke lengere kan bevege seg, noe som resulterer i at den stanser. Varmen blir fraktet bort fra selve bremsene og hjulene, og tas opp av bremsevæsken i stedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer